Mielipiteet

Sahaako hallitus omaa oksaansa?

Polttoaineveron korotus tuntuu kukkarossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Polttoaineveron korotus tuntuu kukkarossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Polttoaineiden hinta nousi ensimmäinen päivä elokuuta. Korotus bensiinin kohdalla on noin 6,3 senttiä ja dieselin kohdalla noin 6,9 senttiä litralta. Hallituksen suuri hinnankorotus tuntuu jokaisen ajopelin omistajan kukkarossa, mutta toisille se tekee kipeää huomattavasti enemmän kuin toisille.

Hyvin eriarvoistavaksi kansalaisille päätöksen tekee se, kun Suomi on pitkien etäisyyksien ja harvaan asuttu maa. Etenkin haja-asutusalueilla ihmiset eivät kerta kaikkiaan tule toimeen ilman omaa autoa, pitkien työmatkojensa ja kaiken muunkaan takia. Lisänsä vielä antaa sekin, kun monissa perheissä on työssäkäynnin takia pakko käyttää kahta autoa, sillä joukkoliikenne on ajettu melko tarkkaan alas.

Eteläisessä ruuhka-Suomessa lyhyempien etäisyyksien takia päästään paljon halvemmalla, kun on mahdollisuus monin paikoin käyttää sitä joukkoliikennettä paikasta toiseen siirryttäessä.

Eriarvoisuus ei tule näkymään yksin polttoaineiden suuresta korotuksesta, se tuo muuta mukanaan. Korotustarve kasvaa niin kuljetusten kuin jakelunkin kohdalla ja samalla elintarvikkeiden hinnoissa. Ja tässäkin kuljetukset nousseet hinnat kirpaisevat eniten pitkien matkojen päässä asuvia.

Polttoaineverolla tavoitellaan myös päästöjen vähentämistä. Jo ennestäänkin maksamme sitä n. 22 sentillä litra, mutta on mitä järjettömin hetki siihen nyt, jos koskaan maalta, jonka päästöt globaalisti ei maailman tilaa pahenna vähääkään.

Suomi kurjistuu omin päätöksin, mutta kunnia-asiamme on pyrkiä kansalaistemme kohtelun yhdenmukaisuuteen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti