Mielipiteet

Sähkön siirto, luonto ja maisema

Uusi 400 kilovoltin sekä 110 kilovoltin voimajohtoyhteys Forssasta Huittisiin rakennetaan purettavan 110 kilovoltin voimajohdon paikalle yhteispylväisiin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Uusi 400 kilovoltin sekä 110 kilovoltin voimajohtoyhteys Forssasta Huittisiin rakennetaan purettavan 110 kilovoltin voimajohdon paikalle yhteispylväisiin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sähkön siirtoa tarvitaan ja voimajohtojen rakentamisen suhteen on FL:n artikkelin 14.11. mukaan uusi voimajohto jo askeleen lähempänä.

Lue myös: Uusi voimajohto askeleen lähempänä: Elyltä vihreää valoa Fingridin ympäristöarvioille

Saman mukaan tekstiä lainaten: todennäköisesti merkittävät ympäristövaikutukset ja niiden arviointimenetelmät on tuotu ohjelmassa selkeästi esille. Ilmeisesti siis maastokäytäviä, lue uusia leveitä linjahakkuita ym. myöten.

Aikoinaan ydinvoimallekin myönteisillä vihreillä ei liene mitään toimenpiteitä vastaan ja odotan nyt vielä mielenkiinnolla tuuligeneraattorien vastustajienkin kiittäviä reaktioita. Voiko 69 km:n ja kuvan mukaiset 9-kertaiset eli yhteensä 630 kilometrin voimajohdot satoine pylväineen ja näiden sokkeleineen olla likimainkaan yhtä rumia maisemalle ja yhtä haitallisia luonnolle kuin muutama sata tuulimyllyä vaikutusalueeltaan korkeintaan á 0,1 ha.

Joillakin lintusuojelualueilla Keski-Euroopassa on, kuten suurimpien lentokykyisten lintujen isotrappien vuoksi Itävallan – Unkarin rajalla, 110 kV-kaapelitkin jo vuosia sitten viety maan alle. Tämä on pienistä siirtohäviöistä huolimatta mahdollista aina 70 km:iin saakka (Wikipedia). Eikä pustalla ole edes linjojen päälle kaatuilevia puita.

Hyvää esimerkkiä noudattaen voisi Suomessa tehdä samoin. Sähkölinjoista kärsivät omienkin havaintojeni perusteella etenkin vesilinnut, varsinkin joutsenet, kahlaajat ja pöllöt. Tilastojen laatimista vaikeuttaa se, että saalistajien ja raadonsyöjien vuoksi uhrit eivät pitkään kuolinpaikallaan lepää. Jotta linjoilla on kottaraisparvien ehkä mukava istuskella, ei bilanssia positiiviseen suuntaan paljoakaan paranna.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti