Mielipiteet

Sähkön siirto puhuttaa jälleen – Näin Suomi murenee

Sähkön siirto on kallistunut huimasti Suomessa. Kuva: Joel Maisalmi
Sähkön siirto on kallistunut huimasti Suomessa. Kuva: Joel Maisalmi

Caruna-kaupan salat julki pähkinänkuoressa. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta teki joulukuussa 2013 kalliin virheen poistamalla Fortumilta tehtävän ylläpitää sähköverkkoa.

Muutamia lainauksia pöytäkirjoista: Päättävässä asemassa olivat tuolloin Fortumin omistajaohjauksesta vastannut ministeri Pekka Haavisto, energia-asioista vastannut ministeri Jan Vapaavuori, myös silloinen pääministeri Jyrki Katainen, joka tuki ja puolusti voimakkaasti kantaa. Kataisen mukaan kauppa ei nosta sähkönsiirronhintaa asiakkaille. Myös Jan Vapaavuoren mukaan oli turha pelätä kaupan johtavan sähkön siirtohintojen korotuksiin. Omistusohjausministeri Pekka Haavisto puolusti kauppaa ja toteasi tuolloin, että sähköjakeluverkko ei ole sellainen infrastruurin osa, johon valtion oli kannattanut lähteä sijoittamaan.

Kaupat syntyivät niin, että Suomi omistaa kaksikymmentä prosenttia Caruna-nimellä tunnetusta yhtiöstä, loput 80 prosenttia omistaa kaksi kansainvälistä sijoitusyhtiötä. Vuonna 2018 kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi selvityksen, jonka mukaan Suomen valtio menetti Carunan korkokikkailun takia vuonna 2017 verotuloja noin 12 miljoonaa euroa. Carunan verosuunnittelu oli toki lain mukainen ja teki vuonna 2014 liikevoittoa yli 50 miljoonaa euroa ja se maksoi rahoituskulujen jälkeen yhteisöveroa Suomeen runsaat 800 000 euroa. Vuonna 2016 Carunan liikevoitto oli jo 150 miljoonaa euroa, näin se sähkön siirto kallistui Suomessa. Nämä olivat otteita aikoinaan salassa olevista pöytäkirjoista, joista lainaukset olen ottanut.

Näyttäisi siltä, ettei tässäkään tapauksessa mennyt nappiin niin kuin Strömsöössä. Kun ajatellaan, että näin moni oli kaupan kannalla, se tuntuu absurdilta eli järjenvastaiselta. Toki jälkiviisaus on aina helppoa mutta kuitenkin.

On totuuden nimessä sanottava, että oli siellä yksi ministeri kauppoja vastaan ja jätti pöytäkirjaan eriävän mielipiteen. Kun olen tuonut esiin huonossa valossa esiintyvät ministerit, niin en lähde ylistämään tuota ministeriä tasapuolisuuden nimissä.

Tässä sitä odotellaan tulevia vaaleja ja luetaan ehdokkaiden pontevia lupauksia Suomen ja kansan parhaaksi. Olen koko ikäni käynyt äänestämässä ja täyttänyt kansalaisvelvollisuuteni, nyt on komsii komsaa, niin tai näin, saa nähdä.

Uusimmat

Fingerpori

comic