Mielipiteet

Sähkön siirtohinnat

Maanantain 1.10.2018 lehdessä ollut kirjoitus sähkön siirtohintojen korotuspaineesta oli mielestäni hiukan puutteellinen ja puolueellinen, siis lähinnä sähköyhtiön näkökulmasta laadittu.

Kirjoituksessa on jäänyt mainitsematta, että sähköyhtiöt ovat nostaneet myös kiinteää perusmaksua, jonka nostoa on perusteltu niin ikään maakaapeloinnilla ja sähkön kulutuksen pienuudella.

Olisi kiva tietää, mitä tuo kuukausimaksu pitää sisällään ja mitä sillä saa.

Laskun saatuaan on kuluttaja ihmeissään. Sähkön kulutusta yrittää säästää, mutta maksun summa vain nousee.

Sähkön ja sähkönsiirron hintahan ei ole yksinkertainen juttu, siihen kuuluu perusmaksu, sähkön/siirron hinta, sähkövero ja ALV.

Meillä Elenia (oisko ollut silloin Vattenfal) siirtoyhtiön perusmaksu oli aikoinaan 5€, mikä piti sisällään ns. toimistokulut ja laskun. Nykyään perusmaksu on 28,29€ ja paperilasku maksaisi erikseen. Perusmaksuun on takuulla tulossa korotus samalla tai erikseen kuin siirtohintaankin.

Jotenkin tuntuu holjalta katsoa sähkönsiirron laskua esim: heinäkuu 2018, loppusumma 50,30€ pitää sisällään alvin 24%, perusmaksu 28,29€ sähköveron (2,79372 snt/kWh) 10,84€ ja sähkönsiirron 11,17€. Alvin osuus koko summasta on 9,74€. Pelkkinä veroina on siis tässä laskussa maksettu 20,68€. Maksamme siis alvin myös tuosta perusmaksusta ja sähköverosta. Valtion päätöksellä verosta maksetaan veroa.

Meille tässä laskussa sähkönsiirto maksoi todellisuudessa siis 12,96 snt/kWh! Harhaanjohtavaa puhua vain pelkästä siirtohinnasta, minkä nostolla ei pelkästään kateta kuluja, vaan nostoja on odotettavissa myös perusmaksuun ja luulen että tuntuvia sellaisia.

Valtio ohjeisti/määräsi Carunan tapauksessa, että sallittu hinnannosto vuodessa on 15%! Ilmeisesti tuo on valtion mielestä kohtuullista. Kuluttajallehan tuo tietää koko laskun kertaantumista, kun tuosta se alvikin maksetaan.

Jos joku ihmettelee laskumme pienuutta, vaikka asumme sähkö/puulämmitteisessä omakotitalossa, niin yritämme olla sähköpihejä ja katolla on aurinkopaneelit. Emme siis ole sähköyhtiön ihanneasiakkaita.

Totuuden nimissä: Meillä sähkön laatu ja toimitusvarmuus on kieltämättä parantunut verkon uudistusten myötä, kiitos siitä. Ai niin, siitähän minä maksan; no kiitos kuitenkin.

Toivoisin kuitenkin että näissä kirjoituksissa puhuttaisiin aina todellisten hintojen mukaan, hiukan harhaanjohtavaa mainita vain siirtohinnan noususta, kun samalla muitakin hintoja nostetaan, ja ne verot päälle.

Koskahan valtio nostaa sähköveroa…

Vesa Salama

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti