Mielipiteet

Saippua

Iso saippuan keittopata valokuvassa, ja sitten pitkiä pötköjä paloittelematonta saippuaa. Mitä erikoista siinä on? Odotahan kun kerron.

Ensimmäinen syyskuuta 1939 Saksa hyökkäsi Puolaan. Aseistakieltäytymisen tähden jo 3.9. alkaen ammuttiin yksi kommunisti ja Jehovan todistaja. Teloitus tapahtui kolmella kiväärillä aivan läheltä. Kolme reikää sydämessä, kirjoitti Rudolf Höss.

Seuraava tapa oli säästää luoteja, vain yksi niskalaukaus. Kerran Höss joutui antamaan sen itse. Sodan jatkuessa rangaistuksia kovennettiin. Siirryttiin giljotiinin käyttöön. Mahdollisesti tarkoituksena on ollut pelotevaikutuksen lisääminen. Miksi muuten olisi otettu ja arkistoitu niistä tilanteista valokuvia?

Dokumenttiohjelmassa nimeltä ”Yö ja usva” näytetään arkistoista löytyneitä kuvia. Niiden arvoa ei vähennä se, että juutalaiset kaivoivat ne esille. Sitä dokumenttia näyttivät useita kertoja Suomen televisiokanavat.

Kuvissa on ensin giljotiini, jonka edessä iso saavi täynnä miesten päitä. Yhden leuan alta terä on viistänyt luut näkyviin. Sodanvastaisten kommunistien, ja aseista kieltäytyneiden Jehovan todistajien päitä, mm. Erhardt, Johannes, Joachim ja Hans. Sitten seinän vierustalla makaa päättömien miesten rivi. Koska nämä miehet eivät olleet nälkään kuolleita, he kelpasivat raaka-aineeksi saippuan valmistukseen. Seuraavaksi on kuvissa se saippuankeittopata ja saippuatangot. Niistä puuttuu teksti, joka olisi voinut olla; ”Aitoa saksalaisesta lihasta valmistettua”. Todellisuudessa vieläkin tarkemmin, saksalaisten lihasta valmistettua.

Amerikkalaisten joukkojen saavuttua keskitysleiriin Saksan läntiseen osaan kenraali Eisenhower käski kuvata kaiken mahdollisen kauheuden. Leirin vartijat, miehet ja naiset, pakotettiin kantamaan joukkohautaan ohuita ja kevyitä vankien ruumiita. Laajalla maa-alueella lojui kuolleita niin valtavasti, että traktorin kauhalla niitä työnnettiin yhtenä mössönä. Ympäristön asukkaita tuotiin katsomaan omin silmin natsismin seuraukset. Katsojien kasvot näyttivät järkyttyneiltä. He eivät tienneet.

Minä näin kuvauksen 2018 Netflix / keskitysleirit. Tallensin kuvat omaan käyttöön.

Pää pystyyn. Sodat ja kauheudet loppuvat vielä. Varmasti.

Ps. Kirjoittaja keitti äidin kanssa teurasjätteistä saippuaa kotonaan 1950.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti