Mielipiteet

Sananvapauskortti?

Sananvapaus. Yhteen sanaan sisältyy suunnattoman suuri arvo ja merkitys. Ymmärrämmekö me suomalaiset, miten tärkeästä, länsimaisen ja demokraattisen yhteiskunnan tukipilarista on kysymys?

”Muinaisessa” ihanneyhteiskunnassa Neuvostoliitossa oli aikanaan salainen poliisi, joka urkki ja vahti kansalaisiaan. Pyrkimys oli tukahduttaa kaikenlainen arvostelu vallan käyttäjiä ja vallitsevaa järjestelmää kohtaan. Suomessa, vasemmistopopulistisella rintamalla on mielenkiintoisella innostuksella ryhdytty vaatimaan ”vihapuhetta” syytteenalaiseksi, ilman asianomistajan vaatimusta ja jopa kirjattavaksi hallitusohjelmaan, ilmeisenä tavoitteena vihapuheen saamiseksi rikoslakiin, jossa sitä ei siis edes tunneta.

Kyllä nykyisinkin voi joutua vastaamaan sopimattomista sanomisistaan.

Vaara suomalaisten aliarvostamasta sananvapaudesta on ilmeinen, koska Suomessa on ainakin kohtuudella kansalaiset saaneet ilmaista tuntojaan tavalla, joka ei välttämättä ole, aina niin salonkikelpoista ollut. Kansalla ei siis ole kokemusta tukahdutetusta ”sananvapausyhteiskunnasta”.

Milloin huumori kielletään? On jo ollut viitteitä siitä, että harkitaan mahdollisuutta puuttua mm. satiiristyyliseen huumoriin!

Suomi on pyrkimässä Neuvostoliiton, Pohjois- Korean ja DDR:n ynnä muiden totalitarismia harjoittaneiden uljaiden yhteiskuntajärjestelmien mallin mukaiseen ”sananvapauteen”.

Olisiko aika selvittää sananvapauden kaupalliset mahdollisuudet? Rahalla saisi ostaa sananvapautta päiväksi, viikoksi, kuukaudeksi tai koko vuodeksi? Samaan tapaan kuin nykyisin kalastokorttia hankittaessa?

Luvan voisi hankkia netin kautta, vaikkapa sisäministeriön sivuille perustettavan nettikaupan sivulta tai sitten R-kioskista ja hyvin varustelluista rautakaupoista ja nakkikioskeista?

Tulisi myös maksaa paikallislupa, tämä omalta osaltaan pönkittäisi kuntatalouksia. Kuntien paikallissananvapauskortin hinta vaihtelisi kunnittain, niin kuin tapahtuu paikallisten kalastuslupienkin kanssa.

Sananvapauden harjoittaminen olisi kuitenkin kaikissa tilanteissa ”rauhoitettu” tietyiltä korttiin merkityiltä alueilta. Nämä alueet olisivat tunnettuja, älyllisyyden lisääntymisalueita, kuten esimerkiksi Helsingissä eduskuntatalon edusta pylväineen ja kunnissa luonnollisesti kunniantalojen – anteeksi kunnantalojen edustat.

Päivän sananvapaus maksaisi tietysti vähiten ja vuoden pituinen eniten.

Sananvapauspoliisipartion pidättäessä tulisi näyttää voimassa oleva ja maksettu sananvapauskortti. Huumorin kohdalla vaadittaisiin, niin ikään huumorin harjoittamiskortti. Oikeastaan tulisi harkita myös hymyilyn sisällyttämistä luvanvaraiseksi toiminnaksi, koska jokuhan voi hymyillä vahingonilosta ja vieläpä poliitikolle!

Uusimmat

Fingerpori

comic