Mielipiteet

Sateenkaariväki ansaitsee lippunsa

Jokioisten kunnanhallitus vastusti sateenkaariliputusta syyskuun toisella viikolla Helsinki Pride-viikon aikana kunnanhallituksen puheenjohtaja Rami Lehtisen (kesk.) esityksen mukaisesti. Lehtisen mukaan sateenkaarilippujen tankoon nostaminen olisi vaatinut kuntaa liputtamaan muidenkin vähemmistöjen puolesta, joka johtaisi “liputtamisessa hallitsemattomaan kaaokseen”. Useissa kaupungeissa kuten Helsingissä on jo liputettu sateenkaarilipuin eikä liputuskaaosta ole syntynyt. Miksi Jokioisilla sitten syntyisi?

Päätös tuntuu kunnan sateenkaariväen häivyttämiseltä. Liputtaminen ei ole suuri teko, mutta se olisi symbolinen tuenosoitus kunnan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Epäoikeudenmukaisuuden tapahtuessa hiljaisuus ja kannanoton välttäminen on epäoikeudenmukaisuuden tukemista. Jokioisten kunnanhallitus päätti nyt olla hiljaa.

Olisiko vähemmistöjen puolesta liputtaminen niin huono asia? Jokioisten kunnan arvoissa korostuvat yhdenvertaisuus ja suvaitsevaisuus, joten luulisi kaikkien vähemmistöjen huomioon ottamisen kuuluvan kunnan hyväksymien perusarvojen mukaiseen toimintaan eikä hallitsemattomaan liputtamiskaaokseen.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa on vielä paljon edistettävää. Se, että Jokioinen ei kyennyt edes liputtamisen kaltaiseen symboliseen tuenosoitukseen, kertoo jotakin Jokioisten tilanteessa. Mielestäni kunnan tulisi toimia aktiivisesti homo- ja transfobian kitkemiseksi alueellaan eikä verhoutua puolueettomuusargumentin taakse.

Koska Jokioinen ei kokenut liputtamista sopivaksi, odotan, millä muilla keinoilla kunta aikoo edistää sateenkaariväen oikeuksia kunnassa.

Atte Ahokas

Uusimmat

Fingerpori

comic