Mielipiteet

Satu näkymättömästä kädestä

Kauan sitten, vain vähän jääkauden jälkeen hedelmällisen puolikuun alueen erään keitaan ihmislauma keksi oluenpanon villiviljasta. Se pani pään mukavasti sekaisin, siitä tuli hyvä vaihtotavara, keidas vaurastui, syntyi eliitti: papisto ja väkivaltakoneisto. Päihtymisellä etsittiin jumalaista kokemusta. Papisto sepitti oluen hengestä uskonnollista tarustoa. Heimopäällikön asemiehet metsästivät ja valvoivat viljan keruuta. Väestö kasvoi; lähiympäristöstä loppui riista ja villivilja.

Jalkavaivojen säästämiseksi keksittiin maanviljely ja karjanhoito. Näin saatiin entistä enemmän ruokaa ja olutta monenlaisiin juhliin.

Oluen hengen salaisuus karkasi pian laajemmalle alueelle. Uskonnollinen satuilu eriytyi moniksi mytologioiksi. Sumerilaisista taruista sikisi kirjanuskonnot: juutalaiset, islamilaiset ja kristityt. Syntyi reviiri- ja uskonsotia, antiikin suurvaltoja ja myös orastavaa järkiperäistä ajattelua; filosofisia koulukuntia. Ne torjuttiin harhaoppeina heti, kun Rooman keisari Konstantinus I Suuri otti kristinuskon valtapolitiikan välineeksi. Länsi-Rooman hajottua kirkko kaappasi vallan petoksella eli väärennetyllä Konstantinuksen lahjakirjalla, joka antoi paavi Sylvester I:lle ja hänen seuraajilleen vallan Roomaan ja muihin Länsi-Rooman kaupunkeihin. Tomismista tuli koko pimeän keskiajan ajattelua kahlinnut dogmi.

Uuden ajan alussa tämän Jumalan määräämän syntyperään perustuvan järjestyksen rinnalle tuli myös rahan mahti; Adam Smithin näkymätön käsi. Nyt siitä kehittynyt taloususko, uusliberalismi on domestikoinut jo kaikki valtauskonnot. Eikä globaalin oligarkian huipulla uskonnoilla ole mitään merkitystä; niitä tarvitaan vain rahvaan hallintaan ja turismin rekvisiitaksi.

Massojen manipulointia varten eliitit liittoutuvat alueellisten valtauskontojen kanssa. Venäjällä Putin halusi maininnan Jumalasta perustuslakiin ja poseeraa ortodoksien kanssa; Intiassa rakennetaan hindunationalismin ylivaltaa; Kiinassa tuetaan konfutselaisuuden uskonnollista haaraa; Turkki, Iran ja Saudi-Arabia kilvoittelevat islamin hegemoniasta; lännessä leviää juutalaiskristillinen populismi ja buddhalaisuudesta kehitetty rahasampo, mindfulness. Mielen tyhjennys helpottaa alistumista näkymättömän käden mahtiin.

Globaalia näkymättömän käden ekumeniaa toteutetaan alistamalla kaikki kansat uusliberalismin ikeeseen. Uusliberalismi on kolonialismin muoto, jota levitetään kauppakomppanioitten tavoin ylikansallisten yritysten ehdoilla; ”taloudellisina kumppanuuksina”. Naomi Klein kuvasi uusliberalismin lähetystyötä kirjassaan ”Tuhokapitalismin nousu”.

Työkaluina ovat luonnonkatastrofit, sotilaalliset väliintulot, kidutus ja paikallisen eliitin voitelu. Ne avaavat ylikansallisille yrityksille tilaisuuden kansallisten etujen ohittamiseen. Esimerkiksi ”avustuskohteen” ihmiset eristään leireille ja jälleenrakennus annetaan talousoligarkkien omistamien yritysten toteutettavaksi. Myös tämän akuutin globaalin koronakriisin maksumieheksi joutuu rahvas. Näin näkymätön käsi tulee kansojen puolesta päättämään. Ylikansallista demokratiaa ei vielä ole.

Hallitus valmistelee parhaillaan Suomelle ja Urpilainen koko EU:lle Afrikka-strategiaa. Edistävätkö ne näkymättömän käden tekemistä näkyväksi? Cui bono (kuka hyötyy)? Kuinka tämä satu jatkuu?

Uusimmat

Fingerpori

comic