Mielipiteet

Satua ja totta

Sadun kaksi huijaria kutoivat olemattomista, arvokkaista aineksista keisarille näkymättömän kankaan, jonka vain viisaat saattoivat nähdä. Kukaan aikuinen ei voinut olla ihastelematta kangasta, koska olisi ilmaissut tyhmyytensä. Huijaus onnistui, kunnes lapsi lausahti: ”Keisarilla ei ole vaatteita!”

Erkki Kaakinen kirjoitti (FL 23.8.), miten hän näki laivalla kiinalaisia nuoria, joista kukaan ei tupakoinut eikä hoippunut humaltuneena, ja silti heillä oli hauskaa! Minun ei tarvitse mennä laivalle, koska näen kodissani varsin usein melkoisen joukon suomalaisia nuoria, jotka käyttäytyvät samalla tavalla ja minullakin on hauskaa.

Ainakin itselleni ”Turmiolan Tommi” tuli varsin tutuksi, vaikka istuinkin neljän luokan yhdysluokassa. Kyllä meille tuli varsi selväksi tupakan ja alkoholin haitat. Kumpaakaan ei juuri käytetty ennen rippikoulua. Jos niin tehtiin, tuli selkään tai kaksi tuntia arestia vielä lukiossakin!

Muutamia vuosia sitten oltiin sitä mieltä, että tuollaisilta yhdysluokilta ei voi tulla kummoisiakaan kansalaisia ja niitä vastustettiin. Nyt ollaan suosimassa kolmen neljän vuosiluokan yhdistelmiä, joissa puoli tusinaa aikuista opettaa samassa tilassa lähes sataa koululaista, joista osa loikoilee sohvilla tai lattialla tai istuu ikkunalaudalla! Joidenkin oppilaiden huomiokyky kuulemma heikkenee, vaikka vähän lasiseinääkin on erottamassa ”lokeroita” toisistaan.

Olisi siinä pois potkituilla opettajilla työmaata, kun lisäisivät tiedon tasoaan ja perustaisivat yksityiskouluja, joissa paneuduttaisiin tarkemmin ihmisen anatomiaan. Niissäkö sitten myös kehitettäisiin lääketiedettä ja koulutettaisiin lääkäreitä?

Me tutustuimme anatomiaamme jo kotiteurastuksien yhteydessä, koska sialla on samanlainen elimistö kuin ihmisellä! Omatkin oppilaani tutustuivat joskus Tammen teurastamolta hakemiini ”sisäkaluihin”, jotka perheessämme käytettiin sitten ”lähiruokana”!

Yhä edelleen monelle ihmiselle on suurin pelko, että osoittautuu julkisesti mielipiteiltään tyhmäksi! Mikään ei ole sadun ajasta muuttunut. Kun joku näkemys markkinoidaan niin, että vain sen hyväksyminen on viisauden merkki, melkein mikä asia tahansa näyttää hienolta ja hyvältä!

Uusimmat

Fingerpori

comic