Mielipiteet

Satumaa

Armoitetun 50 vuotta sitten traagisesti edesmenneen säveltäjämuusikon Unto Monosen Satumaa-tangoa ovat lukemattomat Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulajalupaukset tulkinneet kukin avuillaan ja tavallaan. Yksi kilpailuihin osallistumaton tulkitsija on kuitenkin kiistatta ylitse muiden, kruunaamaton tangokuningas Reijo Taipale, jonka Satumaa-tangon tulkinta nosti hänet ikuisesti niin kutsutusti ”kuolemattomien kuninkaiden” harvalukuiseen joukkioon Olavi Virran ja Eino Grönin ohelle.

Satumaa-tango on käännetty ja esitetty myöskin ainakin ruotsiksi (Arja Saijonmaa) ja saksaksikin (Mauri Antero Numminen) sekä savon kielelle kuopiolaisen VTM Pentti Tuovisen sanoittamana allekirjoittaneen tulkitsemana.

Kustannusosakeyhtiö Otavan Alivaltiosihteeri (ISBN 951-1-16619-0) kirja vuodelta 2000 toteaa sivulla 202 tangomusiikin esiinnostajaksi juontajagurua Heikki Hietamiestä, joka tiettävästi on tangomarkkinoilla aikoinaan siteerannut tangon kruunaamattoman kuninkaan tulkitsijaa, Olavi Virtaa seuraavasti: ”Satumaa-tango on laulu sellaisesta maasta tai paikasta, jonne kaipaa mutta jonne ei voi päästä, mutta josta kuitenkin utopistisesti haaveilee.”

Osuvasti Virralta Satumaa-tangosta sanottu, sillä sinne minäkin kaipaan tuskin sitä kuitenkaan koskaan saavuttamatta.

Raimo Rönkkö

”Rutakon Kojjootti”


Uusimmat

Fingerpori

comic