Mielipiteet

Se pyörii sittenkin

Denialismille ei löydy sanakirjoista täysin selventävää alkuperää, toivottavasti sen käyttäjät tietävät itse tarkemmin, mitä sillä tarkoitetaan.

Mikäli puhutaan tieteellisten tosiasioiden kieltäjistä, niin historiasta muutamia esimerkkejä. Vuonna 1543 julkaisi muuan Nikolaus Kopernigk kirjan, jonka mukaan maapallo ei olisikaan maailmankaikkeuden keskus, vaan kiertäisi kuten muutkin planeetat auringon ympäri. Kerettiläisroviolta Kopernikuksen pelasti, että hän sai painotuoreen kirjansa vasta kuolinvuoteelleen. Tosiasioita eli Raamatun sanaa kyseenalaistava kirja närkästytti koko silloista kristillistä maailmaa. Jopa omalla tavallaan denialisti Martti Luther vetosi Josuan kirjaan (10:13), jonka mukaan aurinko pysyi paikallaan keskitaivaalla päiväkauden.

Seuraava denialisti oli Johannes Kepler, joka täydensi Kopernikusta todeten planeettojen ellipsimäiset radat. Kirkko totesi tämän keisarillisen hovimatemaatikon huijariksi. 400 vuotta myöhemmin kirkot ovat tyhjiä, mutta Keplerin lait olennainen osa fysiikkaa avaruuden tutkimusta myöten.

Kolmas denialisti ketjussa oli Galileo Galilei, joka joutui pyytämään anteeksi väärää maailmankuvaansa kardinaalien ja pääinkvisaattorin edessä välttyäkseen roviolta.

Aikansa denialistit, James Watt höyrykoneellaan ja James Hargreaves ”Spinning Jennyllään” saivat aikaan 1700-luvulla teollisuuden vallankumouksen ja vastaansa kaikki työttömyyttä pelkäävät.

Vastusta ja pelkoa lehmäpaimenien, hevoskuskien ja intiaanien parissa saivat niinikään aikaan denialistit keksiessään auton ja rautahevon. Nyt herättää pelkoa öljyn ja ydinvoiman tieteellistä totuutta hyväksymättömien denialistien sähköautot aurinkopaneelit ja tuuligeneraattorit.

Luomiskertomusta epäillyt Darwin evoluutioteoriallaan kuuluu denialisteihin ja luonnosta puhuttaessa myös Rachel Carson, joka kirjallaan Äänetön kevät uskalsi vastustaa kasvin”suojelu”aineiden totuutta.

Aikoinaan opittiin koulussa ilmaston vaihtelusta esimerkkinä vesipähkinä, Trapa natans, jonka pohjoisimmat esiintymät nykyään ovat Latviassa mutta josta on subfossiililöytöjä Pohjanmaata myöten. Grönlanti oli Vihreämaa ja Antarktis 10 000 vuotta sitten 7 astetta lämpimämpi kuin nykyisin (Geophysical Research Letters 2019/10). On vaikea kuvitella, että edelliset olisivat esimerkkejä antropogeenisistä vaikutteista ilmastoon silloisen maailman kivikirvesväestön ollessa tuhannesosan nykyisestä.

Edesmennneen denialistin Pentti Linkolan mukaan ympäristön suojelu alkaa teollisuuden vähentämisellä ja väestönkasvun hillitsemisestä alikehittyneissä maissa eikä esim. ilmaston lämpiämiseen vedoten elintasopakolaisten ”pelastamisella” Eurooppaan, jossa näiden hiilijalanjälki tulisi satakertaiseksi.

Paljastetaankohan koskaan tilastoja ilmaston lyhytaikaisesta paranemisesta koronakriisin vuoksi ja mitä se merkitsee ilmaston lämpiämisteoriaa puolustaville käytännössä. Vastustaja on nimittäin vahvempi kuin nk. denialistit, sillä kontti- ja koko laiva- ja lentoliikenteen ollessa lamassa kriisitoimenpiteiden vuoksi ovat öljyntuottajien ja kaupan ja teollisuuden osakkeenomistajien miljardivoitot koronoituu.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic