Mielipiteet

Sekoilua Tammelan koulukeskuksesta – Koulukeskuksen saneeraus on muuttunut uuden ekologisen puurakenteisen koulun suunnittelun kautta lautaverhoiltuun betonirakennukseen

Tammelan koulukeskuksen kohtalo hämmentää. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelan koulukeskuksen kohtalo hämmentää. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jäin pois Tammelan kunnan luottamustehtävistä 2017 ja päätin, etten vahingossakaan puutu kunnassa tehtyihin tuleviin päätöksiin, enkä missään tapauksessa lähde valittamalla pitkittämään asioiden käsittelyä. Nyt on kyllä tapahtumassa sellainen vahinko, että on pakko puuttua. Kun olen seurannut koulukeskuksen ympärillä käytyä keskustelua ja sekoilua, en voi kuin ihmetellä. Alkuperäinen yksi syy koulukeskuksen saneerauksen suunnitteluun ei ollut sen huono kunto, vaan suunnitteilla oleva uusi opetussuunnitelma.

Koulutoimen mielestä koulun senhetkiset tilajärjestelyt eivät tukeneet tulevaa opetussuunnitelmaa. Sen jälkeen koko asia on lähtenyt elämään omaa elämäänsä. Se on paisunut kuin pullataikina. Syitä on ollut niin sysissä kuin sepissäkin ja lopputulos ei ole ollut kenenkään hallinnassa. Sitä on viety eteenpäin hallituksen äänestyksissä yhden äänen enemmistöllä. Sen lisäksi luottamushenkilöille on tuotu vääriä arvioita sekä koulukeskuksen kunnosta että saneerauksen kustannusarviosta. Koulukeskuksen saneeraus on muuttunut uuden ekologisen puurakenteisen koulun suunnittelun kautta lautaverhoiltuun betonirakennukseen. Se olisi toteutuessaan hiilijalanjälkeäkin ajatellen kaikkein onnettomin ratkaisu.

Nyt on lopultakin saatu puolueettomat selvitykset nykyisen koulun kunnosta ja saneerauskustannuksista. Miksi vasta nyt ? Kuntotarkastuksessa ei löydetty mitään terveydelle vaarallisia löydöksiä eikä vakavia vaurioita rakenteissa. Näin ollen ei ilmennyt mitään esteitä peruskorjaukselle. Kaiken lisäksi se olisi 7–8 miljoonaa euroa halvempi kuin uudisrakennus.

Nykyisen koulurakennuksen uudempi osa on rakennettu 2003 ja samassa yhteydessä remontoitiin myös vanhempi osa koulua. On edesvastuutonta kirjoittaa lehdessä, että 18 vuotta vanha terve rakennus on parin vuoden päästä tulossa elinkaarensa päähän. Tätä voisi sanoa jo omaisuuden hävittämiseksi. Näin lyhyitä elinkaaria ei minkään kunnan talous kestä. Rakentamisen myötä mahdollisuudet muihin tarpeellisiin investointeihin vaikeutuisivat huomattavasti.

Jos uusi koulu rakennettaisiin, ehkä sen jälkeen alkaisi samanlainen koulujen sulkemiskeskustelu ja säästöjen etsiminen kuin naapurikaupungissa. Onneksi esimerkki on lähellä, eikä kaivinkone ole vielä koulurakennuksen pihalla.

Nyt äänestäjillä on vielä uuden valtuuston kautta mahdollisuus vaikuttaa tuleviin koulupäätöksiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic