Mielipiteet

Seniorien asumismuoto harkintaan

Lumilingosta on paljon hyötyä pihatöissä. Kuva: Muu

Vuoden ensimmäinen päivä aiheutti isoja murheita omakotiasujille. Kun aamulla avasin oven ja kurkistin ulos, oli näky ennenkuulumaton ja -näkemätön. Piha oli kuudenkymmenen sentin korkuisten lumikinosten peittämä, alkaen heti autokatoksessa olevan auton takaa ja osittain auton päältä. Pihaliittymän päässä oli ainakin 80 sentin korkuinen katua auranneen työkoneen jättämä aurausvalli.

Entisenä työsuojeluihmisenä tuli mieleen hätätapaus. Miten toimitaan, jos sattuisi hätätapaus, että hälytysajoneuvon pitäisi päästä pihaan? Samaan hengenvetoon voi todeta, että eipä pääse omallakaan autolla pois pihasta, ei edes autokatoksesta.

Forssassa on tuhansia omakotitaloja, joissa asuu monenikäisiä ja monenlaisessa kunnossa olevia, vanhoja ja nuoria yksinasujia, pariskuntia ja lapsiperheitä. Kaikilla sama ongelma: miten pihan lumityöt hoidetaan nyt ja tulevaisuudessa?

Koitti iltapäivä, tuulen vähän tyynnyttyä kävimme vaimoni avustamana lumikinosten kimppuun. Onneksi liiterissä oli muutaman vuoden vanha lumilinko, jonka lapiotyön jälkeen sain ulos ja pääsin ”konetöihin”. Viimeinen murheen kryyyni oli kadulta pihaan tuloaukon kohdalla oleva aurausvalli, jonka kokkareisiin lumilingolla ei ollut mitään vaikutusta. Kovat jäätyneet palat olisivat siitä pian tehneet entisen lumilingon.

Illalla myräkkää ja päivän tapahtumia miettiessä tuli vakavasti mieleen, näin meillä nyt, kuinkas tehdään jatkossa, kun ikää karttuu ja voimat vähenevät? Pitääkö muuttaa kerrostaloon, jossa nuoret miehet konetyönä hoitavat kaikki pihatyöt hiekoituksia myöden? Saman ongelman kanssa pähkäilevät kaikki muutkin omakotitalossa, tai mökissään asuvat.

Viimeisenä ajatuksena ennen nukkumaanmenoa jäi parannusehdotus ja terveiset Forssan kaupungin lumitöistä vastaaville mestareille ja päälliköille. Olen nähnyt tiekarhuissa sivuille tulevia levykkeitä, jotka liittymän kohdalla tulevat esiin ja estävät aurausjätteen jäämisen liittymään estämään tiellä kulkevien ajoneuvojen liikkumista. Lisälaitteen rakentaminen, tai hankkiminen työkoneisiin maksaa jotain, mutta käyttö olisi edullista ja siitä olisi paljon hyötyä Forssan omakotiasujille ja valtava imagohyöty Forssan kaupungille.

Erkki Kaakinen

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic