Mielipiteet

Seniorit kotona – Esteettömät ratkaisut hyödyttävät myös muita kuin ikäihmisiä

Esteettömät ratkaisut ovat taloyhtiöissä tarpeen. Kuva: Esko Tuovinen
Esteettömät ratkaisut ovat taloyhtiöissä tarpeen. Kuva: Esko Tuovinen

Kerrostaloissa asuu paljon ikäihmisiä. Vuosi vuodelta osalla liikkuminen on käynyt vaikeaksi. Rollaattoreja ja kävelykeppejä on varastoissa enemmän kuin lastenrattaita.

Hissittömässä talossa vanhusten elämä omassa kodissa on vuosi vuodelta vaikeampaa.

Taloyhtiö tarvitsee myös ikäihmisiä. Ikääntymisen vaikutukset talon elämään on asia, josta pitää puhua ja tehdä asialle jotakin. Isoissa remonteissa on ikäihmisten tarpeet otettava huomioon. Suurin tarve on hissi. Nykyisinhän melkein joka toinen kerrostalo on ilman hissiä.

Suomen väestö vanhenee kiivaasti. Ennusteiden mukaan kymmenen vuoden kuluttua yli neljännes suomalaisista on yli 65-vuotiaita.

Senioriliiton mukaan yli 90 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä asuu kotonaan. Osa omistamissaan kodeissa.

Tutkimusten mukaan noin puolet suomalaista asuu taloyhtiöissä. Asia siis koskettaa todella isoa määrää.

Väestö vanhenee ja mekin. Miten otamme sen huomioon? Sekä pienillä, että arkisilla teoilla. Pieniä tekoja ovat esim. ikääntyneiden naapurien auttaminen ja huomioon ottaminen.

Myös taloyhtiöiden viestintä on nykyisin helppo hoitaa, niin että se tavoittaa kaikki.

On äärettömän tärkeää tietää, että vanhusten huomioonottaminen ja varsinkin esteettömät ratkaisut hyödyttävät myös muita kuin ikäihmisiä.

Kannattaa huomioida, että ikäihmisten huomioonotto ja varsinkin esteettömyys hyödyttävät talon nuorempaakin väkeä. Hissi, puistot, kulttuuritarjonta, asuntojen hinta, piha, sekä yhteisöllisyys tekevät hyvää kaikille talon asukkaille.

Sattumoisin tiedän useammankin eläkepariskunnan halun paluumuuttaa entiselle kotiseudulleen varsinkin näin korona-aikaan. Ostohalukkuus loppuu heti, ellei talossa ole hissiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic