Mielipiteet

Seniorit mentoreina

Ennen vanhaan, ei niin hyvään aikaan, työuransa loppuaskelia tallustavat seniorit jakoivat mieluusti ns. hiljaista tietoa nuoremmille. Maatalon isäntä opetti poikaansa viljelytilan merkillisyyksiin ja emäntä tutustutti tyttärensä karjan sielunelämään.

Tehtaissa vanhemmat ammattilaiset opettivat joskus kädestä pitäen noviiseja koneiden kummallisuuksiin. Pienemmissä firmoissa tapana oli, että perheen poika tai jopa tyttö jatkaa isän tai äidin opissa.

Sanotaan, että nykyisin kaikki on toisin. Sanotaan jopa, että nuori voi olla jopa kokeneempi. Miten niin kokeneempi? Tietokonetaivas on heillä tietysti hallinnassa, mutta sitä oikeaa tekemisen meininkiä, onko sitä? Harvemmalla.

Seniorit saavat rauhassa viedä tietotaitonsa hautaan.

Ruotsissa tilanne on oivallettu. Siellä 65-74-vuotiaat tekevät tilaston mukaan enemmän töitä kuin muissa EU-maissa. Suuri osa siitä lienee mentorointia.

Seniorit tekevät paljon vapaaehtoistyötä. Lähes kaikkien yhdistysten väki koostuu senioreista. Nuorisoa ei voisi vähemmän kiinnostaa.

Koska senioreilla olisi aikaa ohjastaa uusia työtekijöitä, niin miksi heitä ei käytetä. He tekevät sitä mieluusti, eikä rahastaminen ole ongelma.

Aktiivisuus näkyy Matkun Pavarotin vetämistä yhteislaulutilaisuuksista torilla, jonka kahvila on viimeistä penkkiä myöden varattu.

Jossakin kaupungissa päiväkoti on ottanut ikäihmisen keskustelemaan ja leikkimään lasten kanssa. Sekä lapset, että seniori ovat onnensa kukkuloilla. Saamaa voisi kokeilla meillä Forssassa.

Muutama teesi aiheesta Rohkeasti seniori: ehkäisee syrjääntymistä, vähentää yksinäisyyttä, ehkäisee sosiaalisia ongelmia, edistää terveyttä, lisää yhteistyötä ja osallistumista, kannustaa mukaan, lisää vertaistukea.

Ja loppuun Juhani Hakalan oiva ajatelma: Kokemus on kampa, jonka luonto antaa, kun olemme kaljuja

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti