Mielipiteet

Seudun kuntien ns. yhteistyöstä

Tammelakin joutuu varautumaan väkimäärän ja verotulojen laskuun ja nouseviin hoitomenoihin. Kuva: Tapio Tuomela
Tammelakin joutuu varautumaan väkimäärän ja verotulojen laskuun ja nouseviin hoitomenoihin. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan seudun kunnat ovat keskustelleet yhteistyöstä ja sen tiivistämisestä ties kuinka kauan. Keskustelujen kantavana ajatuksena on ollut, että mikään yhteistyön muoto ei saa vaarantaa yksittäisen kunnan itsenäisyyttä. Se toimii nyt myös johtoajatuksena kunnanvaltuustojen tekemästä päätöksessä aloittaa yksityiskohtainen selvitys yhteistyön muodoista.

Merkittävä osa kunnanvaltuutetuista suhtautuu selvitykseen varauksellisesti, koska pelkäävät sen tarkoituksen olevan kuntaliitosten valmistelu. Siksi kunnat ovatkin raajamassa yhteistyön muodot sellaisiksi, että niillä vaaranneta kuntien itsenäisyyttä. Ne ovatkin ennen selvityksen alkamisesta kiirehtineet kertomaan, missä asioissa yhteistyötä ei ainakaan tehdä.

Monet kunnanvaltuutetut pitävät valmistelun aloittamista tänä vuonna epärealistisena. Tammela pitää aikataulua vain ohjeellisena. Voitaneen siten todeta, että Forssan seudun kuntien yhteistyö säilyy ennallaan.

Jos Forssan seudun kunnat olisivat yhdistyneet noin 20 vuotta sitten, niin alueella olisi ollut mahdollisuus kehittyä elinkelpoiseksi. Nyt sitä odottaa vain hidas näivettyminen. Kuntapäättäjät eivät tunnu tätä ymmärtävän. He vain kahvittelevat ja unelmoivat paremmista ajoista.

Minua ainakin kiinnostaisi tietää, miten Tammela varautuu pienenevään asukasmäärään, väheneviin verotuloihin, nouseviin sairaanhoitokuluihin ja vanhustenhoidon hoitajamäärän kasvuun. Jonkin asteinen viisivuotissuunnitelma olisi nyt tarpeen. Kertokaa nyt jotain.

Uusimmat

Fingerpori

comic