Mielipiteet

Seurakuntaliitoshanke syytä jäädyttää

Tuntematon taho on käynnistänyt seurakuntien liitoshankkeen Lounais-Hämeessä ja ajatukselle on löytynyt vähän tukijoita. Olen seurannut vuosikymmeniä sekä kunta- että seurakuntaliitoksia parinkymmenen pitäjän osalta. Miten liitosseurakunnille on käynyt ja käy?

1.) Keskusseurakunta on ottanut liitosseurakuntien verotulot, rahastot ja kiinteistöt itselleen, mutta antanut varoista huomattavasti vähemmin takaisin liitosseurakunnille. 2) Keskusseurakunta on keskittänyt byrokraattisesti asiat omaan ’hoviinsa’ ja palvelut ovat hidastuneet, mutta myös kallistuneet. 3) Liitosseurakuntien omat tutut hengelliset työntekijät ovat kadonneet ja tilalle tulleet keskusseurakunnan määräämät ’heittopussit’. 4) Vainajien omaiset eivät löydä hautausmaanhoitajaa omasta seurakunnastaan. 5) Hautausmaan kausityöntekijöiksi eivät välttämättä pääse paikalliset hakijat, koska päätöksentekijät eivät tunne heitä. 6) Keskittämisen takia hautausmaiden työkoneita kuljetetaan mielettömästi luonnontaloutta rasittaen edestakaisin keskusseurakunnan ’konepankkiin’. 7) Kiinteistö- ja korjauspalvelut otetaan keskusseurakunnan alueelta. Liitosseurakuntien pk-yrittäjät sivuutetaan. 8) Kirkolliset tapahtumat kuivuvat ja nekin vähät porrastetaan hankalasti. Pienryhmät ja kerhot katoavat. 9) Keskusseurakunta myy pois liitosseurakunnalle kuulunutta omaisuutta, jopa seurakuntataloja ’tarpeettomana kiinteistömassana’. 10) Liitosseurakunnat ovat saaneet vain 1-3 jäsentä keskusseurakunnan hallintoon. Vähälukuisina he eivät voi vaikuttaa kokouksissa ja haittaa lisää aikapula, kun liitoksen jälkeen kokouksissa pitäisi käsitellä useamman seurakunnan asiat.

Toteutuessaan liitos kiihdyttäisi liitosseurakuntien jäsenpoistumaa. Ja kun Forssan kirkkoherra on kirjoittanut että heidän kirkollisvero ilmeisesti nousee liitostilanteen vuoksi, lisäisi tämä toimenpide heidänkin jäsenkatoa. Odotettu liitoshyöty sulaisi pois. Seurakuntien päättäjien olisi syytä katsoa mallia, miten oma kunta toimii itsenäisyyttään jatkaen.

Esitetyistä uhkakuvista johtuen olisi toivottavaa, että Humppilan, Jokioisten ja Ypäjän seurakunnat jatkaisivat kuntiensa tapaan itsenäisinä.

Maurits Hietamäki

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic