Mielipiteet

Sikamaista someraivoa

Viime viikolla sosiaalisessa mediassa lähti nopeasti leviämään forssalaisen naisen facebook-päivitys. Siinä kerrottiin hänen todistaneen julmaa sikojen kohtelua HKScanin tuotantolaitoksen aidan takaa. Sittemmin päivitys on poistettu ja tapauksen kuvaus on osoittautunut kyseenalaiseksi.

HKScan julkaisi oman vastineensa sekä videon tilanteesta ja perjantaina poliisi ilmoitti aloittavansa asiasta esiselvityksen. Lopullinen selvyys asiasta siis saadaan myöhemmin, sitä on turha käydä tässä sen enempää ruotimaan.

Median puolella päivitys sai näkyvyyttä ja useampi tiedotusväline (Yle,Iltalehti) julkaisi asiasta uutisen. Koska yrityksen viestintä toimi nopeasti ja alkuperäisessä tarinassa oli selviä aukkoja, myös vastine sai tällä kertaa hyvin näkyvyyttä. Tämä on hyvä asia, sillä monesti käy niin että tällaisia “someraivo nousi” -tyyppisiä juttuja, ei korjata totuutta vastaaviksi kun asiasta uutta tietoa tulee.

Erityisen hyvin julkisuutta ovat saaneet lähes jokaisen joulun alla esiin nousevat tuotantoeläimiin kohdistuvat epäkohdat, usein pohjautuen anonyymiin nettilähteeseen tai eläinaktivistien julkaisemiin videoihin. Näissä vastuullisen median tulisi olla varovainen, sillä ne leimaavat koko toimialaa ja vaikuttavat tuotantoketjussa mukana oleviin tuottajista työntekijöihin. Toinenkin näkökulma asiaan nimittäin löytyy.

Tiedän kokemuksesta, että HKScan ja muut liha-alan toimijat Suomessa ovat erittäin tarkan valvonnan alla eläinten kohtelun suhteen. Väkivalta eläimiä kohtaan on ehdottomasti kielletty ja kameravalvonta on käytössä siellä missä sikoja autosta ulos ohjataan. Lisäksi tarkastuseläinlääkärit valvovat toimintaa läpi koko tuotantoketjun.

Itselleni eläinten hyvinvointi on erittäin tärkeää, olipa kyseessä lemmikit, tuotantoeläimet tai luonnossa vapaana elävät eläimet. Silti katson että suomalainen lihateollisuus ja elintarviketuotanto yleensäkin on aina parempi ja eettisempi vaihtoehto kuin muualta tuotu. Alalla toimivat yritykset ja tuottajat eivät pärjää, elleivät huolehdi tuotantoeläinten asiallisesta kohtelusta. Lisäksi lähiruoka on ympäristöystävällistä kun pitkät kuljetusmatkat on minimoitu ja huoltovarmuus säilyy tuotannon pysyessä kotimaassa.

Toivottavasti tämä tapaus jää kinkkusesongin ainoaksi somekohuksi. Ainakin sellaiseksi, mihin uutisvälineet lähtevät vajavaisin tiedoin mukaan ihmisten mielipidettä lietsomaan. Maatalousyrittäjillä ja elintarvikeyrityksillä riittää kyllä haasteita muutenkin riittämiin.

Pia Kuparinen

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti