Mielipiteet

Silmien ummistaminen taloyhtiön korjaustarpeilta käy kalliiksi – Korjaukset on tehtävä ajallaan

Rakennuksen säälle alttiiden osien, kuten vesikaton, julkisivujen, parvekkeiden ja ikkunoiden käyttöikää voi pidentää verrattain edullisillakin huoltotoimilla. Kuva: Seppo Pessinen
Rakennuksen säälle alttiiden osien, kuten vesikaton, julkisivujen, parvekkeiden ja ikkunoiden käyttöikää voi pidentää verrattain edullisillakin huoltotoimilla. Kuva: Seppo Pessinen

Suomalaisilla kiinteistönomistajilla on perustavanlaatuinen maantieteellinen pulma: kiinteistön arvo määräytyy pitkälti sijainnin perusteella, mutta rakennuksen käyttöikä, kunnossapitotarve ja korjaamisen kustannukset ovat lähes samat kaikkialla maassa. Enenevässä määrin törmäämme myös täällä Kanta-Hämeessä tapauksiin, joissa taloyhtiön korjaustarpeet ylittävät jo kiinteistön markkina-arvon.

Asianmukaisen käytön ja huoltamisen lisäksi on ensiarvoisen tärkeää, että vääjäämättä eteen tulevat korjaukset tehdään oikeaan aikaan. Korjausten ajoittamisessa on apua esimerkiksi korjaustarveselvityksestä, pitkän tähtäimen suunnitelmasta ja kuntoarviosta sekä erilaisista kuntotutkimuksista ja -kartoituksista.

Huollon ja ylläpidon laiminlyönnit lisäävät korjaustarvetta ja pahimmassa tapauksessa sulkevat pois kevyemmät korjausmenetelmät eli kasvattavat korjauskustannuksia. Esimerkiksi rakennuksen säälle alttiiden osien, kuten vesikaton, julkisivujen, parvekkeiden ja ikkunoiden käyttöikää voi pidentää verrattain edullisillakin huoltotoimilla. Paraskaan huolto ja ylläpito eivät kuitenkaan siirrä korjaustarvetta loputtomiin, eikä silmien ummistaminen korjaustarpeilta johda koskaan hyvään lopputulokseen. Sen vuoksi korjauksia on tärkeää suunnitella pitkällä tähtäimellä etukäteen, mieluummin kymmenen kuin viiden vuoden päähän. Näin toimimalla korjauksiin on mahdollista varautua myös taloudellisesti etukäteen, eivätkä korjaustarpeet vyöry päälle hallitsemattomasti kaikki kerralla.

Taloyhtiön korjausrahoituksen saaminen pankista ei ole enää itsestäänselvyys edes pääkaupunkiseudulla, saati muualla Suomessa. Kun korjaukset tehdään suunnitelmallisesti ja ajallaan, paranee taloyhtiön asema tuntuvasti myös pankin kanssa käytävissä lainaneuvotteluissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic