Mielipiteet

Sitä nyrkillä silmäänkö? Oikeisto-oppositio on yrittänyt peittää jälkensä ja syyttää kehityksestä nykyistä hallitusta

Sipilän hallituksen napamiehet: kokoomuksen Petteri Orpo, keskustan Juha Sipilä ja sinisten Sampo Terho Kesärannassa 2019. Kuva: Kimmo Penttinen
Sipilän hallituksen napamiehet: kokoomuksen Petteri Orpo, keskustan Juha Sipilä ja sinisten Sampo Terho Kesärannassa 2019. Kuva: Kimmo Penttinen

Lieneekö sitten katsottu televisiosta liikaa Nyrkki-nimistä sarjaa, kun koronaa varten sellaisen perään huudellaan. Oikeusvaltiossa voisi kuvitella kynnyksen olevan korkeammalla ehdottaa tosissaan nyrkkien perustamista, kun lakia muuttamatta ei millään taholla sellaista mandaattia yksioikoisesti edes ole. Lakia voi tietysti muuttaa. Sitä voi muuttaa niinkin, että koronaa vastaan on jouhevampi taistella ihan nykyisillä toimielimillä. Näin itse asiassa juuri toimitaankin.

Kyse ei liene siitä, että lakia muutetaan, vaan siitä, että opposition mielestä sitä muutetaan väärin. Opposition tehtävä on esittää kritiikkiä ja tarjota vaihtoehtoja. Sinällään on positiivista, että pientä siirtymää siihen suuntaan on havaittavissa älyvapaasta melskaamisesta, joskin matkaa joidenkin nykyisten hallituspuolueiden oppositiotyöskentelyyn on vielä paljon.

Sipilän hallituksen koulutusleikkauksiin, Kikyihin ja valtion omaisuuden myymiseen Vaken kautta ohi eduskunnan päätösvallan silloinen oppositio suhtautui jyrkän kielteisesti. Se toi esille, että Kikyn vaikutukset voivat olla työllisyyteen jopa negatiiviset, koulutusleikkaukset kasvattavat syrjäytymistä ja ettei valtion tuottavaa omaisuutta pidä myydä pikavoittojen takia. Hallitus viittasi kritiikkiin kintaalla edes vastaamatta siihen kunnolla ja kuinka ollakaan, kävi juuri niin kuin pelättiin. Ei tullut työtä eikä odotettua kasvua, nuorten syrjäytyminen kasvoi ja osa valtion omistamien yritysten osingoista valuu nykyään sijoittajien taskuihin. Tämä nähtiin jo ennen koronaa.

Koronan iskiessä herättiin siihen, että maasta on myyty ja lopetettu monta huoltovarmuuden kannalta tärkeää laitosta, joissa tuottaa mm. kasvomaskeja. Myös huoltovarmuuskeskuksen ylläpito oli laiminlyöty pahasti. Tämän harrastamansa kehityksen tuloksen oikeisto-oppositio yritti kaikin keinoin pistää tuoreen hallituksen syyksi minkä ehti poliittisia epäluottamuslauseita tehtaillessaan.

Kokoomuksella on jännittävä tapa kaivella muiden virheitä tapetille ja omiensa kohdalla vedota, että pitää ennemmin katsoa tulevaan kuin velloa menneessä. Vaalien alla kuitenkin on hyvä katsoa vähän kaikkien jättämiä jälkiä. Tuskinpa päättäjiksi tarvitaan väkeä, jotka kykenemättä myöntää virheitään ovat tuomittuja niitä toistamaan.

Onni on, ettei meillä ole päättäjinä väkeä, joka mielivaltaisia nyrkkejä perustelee ensin koronaa ja ennen pitkää mitä tahansa ongelmaa varten. Puolueensa liturgian sokeasti toistaminen ei muuta mustaa valkoiseksi vaikka kuinka olisi uskoa ja hyviä aikomuksia mukana.

Uusimmat

Fingerpori

comic