Mielipiteet

Sitä saa, mitä tilaa

Tasan sata vuotta sitten myytiin kymmenvuotias appiukkoni hoidokiksi halvimman tarjouksen tekijälle. Tällaista menettelyä kauhisteltiin vuosikymmeniä myöhemmin.

Nykyinen päättäjäpolvi on myynyt seuraavan sukupolven vanhuksina samalla periaatteella. Taas kauhistellaan ja etsitään syyllisiä.

Jos niitä haetaan, ei tarvitse kauas kävellä!

Jokainen päättäjä menköön peilin eteen! Jos joku heistä ei ole tiennyt, mitä on päätöksillään ostanut, istuu väärässä paikassa! Asia ei kyllä korjaannu syyllistämisellä.

Nyt haukutaan erityisesti hoitolaitokset ja niiden taso. Tämä on mielestäni tiedetty koko ajan. Kun päätöksen perusteena on ollut pääasiassa edullisuus, jäävät muut kriteerit valitettavasti liian vähälle arvioinnille.

Jokaisen pitäisi tietää, että voittoa tekevän yrityksen on ne parikymmentä prosenttia jostain ”nipistettävä”. Valitettavasti tämä on jouduttu ottamaan vääristä paikoista ja osin väärin menetelmin. Että näin on tapahtunut, johtuu mielestäni suurimmaksi osaksi siitä, että kuntien valvonta on ollut tosi puutteellista.

Taas kerran media on osoittanut voimansa. On kuitenkin aika masentavaa, että vasta se on herättänyt päätöksiä tehneet tahot. Nyt on kuitenkin uusi uhka edessä. Syyttävät sormet osoittavat yhteen suuntaan – koko hoitosysteemiin – valitettavasti.

Seurauksena voi olla se, että tulossa on melkoinen valitusten syytösten ja oikeudenkäyntien suma, jonka alle jäävät hyvätkin asiat.

Meitä vanhuksia on jatkossa yhä enemmän ja huonokuntoisempana. Rahat on valitettavasti otettava jostakin. Miten tämä tapahtuu?

Leikkauksia ei saa tehdä, veroja ei saa korottaa, palveluja ei saa heikentää, tulotason on noustava, ruoan on halvennutta jne.

Heikko matematiikkani ei riitä pidemmälle. Ajatukseni katkeaa tällä erää tähän!

Pentti Kaunisto

Uusimmat

Fingerpori

comic