Mielipiteet

Sittenkin yhteenliittymiä?

Kuntien ja seurakuntien yhteenliittymisen vastustajia löytyy jokaisesta Forssan seudun kunnasta, joten yhteenliittymät eivät onnistu. Vain Humppilan seurakunta teki päätöksen liittymisestä Forssan kanssa. Sielläkin vastustajia, ainakin lehtijutuista päätellen, löytyy runsaasti.

Kuntien yhteenliittyminen koetaan vaikeaksi. Hanttiin pistetään ajatuksella, että onhan me ennenkin pärjätty omillamme, miksi ei nytkin? Olen itsekin paikkakuntalainen. Käynyt koulun ja opetellut tekemään työtä maalla. Raivannut peltoa, kaivanut ojia, osallistunut rakennustöihin, ollut töissä tehtaalla ja yrittäjänä. Siksi tuntuu niin pahalta, kun liikkuu Forssan ja naapurikuntien laitamilla ja näkee autioiksi jääneitä pientilojen rakennuksia ja peltoja, joista selvästi näkee, että ne ovat korjaamisen tarpeessa.

Maatalouskin on kokenut, että pientila ei kannata. Pitää olla vähintään sata hehtaaria peltoa ja saman verran metsää. Tiloja on yhdistetty ostojen ja vuokrausten kautta ja siten saatu kannattavuutta lisää. Tilojen työt tehdään suurilla koneilla nopeasti. Väkeä tarvitaan yhä vähemmän.

Koska maalla ei ole töitä, on lähdettävä kasvukeskuksiin, joihin teolliset yritykset ovat asettuneet. Siitä johtuu väen väheneminen kaikissa kunnissa. Suurin tällainen keskittymä, jota myös kaupungiksi kutsutaan on Helsinki, jossa väkiluku kasvaa 7000 ihmisen vuosivauhtia. Kaikille tulijoille pitää rakentaa asunnot ja muu infra, joten sen alan tekijöille on töitä, jopa liikaakin. Helsingin imussa on kasvanut Vantaa. Asukkaita 30.4.2018 Wikipedian mukaan 224 397 henkilöä. Saman tapainen työpaikkojen keskittymä on muodostunut Tampereelle, jossa väkeä 280 247. Malliesimerkki on Turku, jonka ympäristöön on keskittynyt auto- ja laivateollisuus. Nekin imevät paljon väkeä jotka tarvitsevat asuntoja ja infran ympärilleen.

Suurta keskittymää on tapahtunut kaikkien isojen kaupunkien ympärille. Sillä selittyy väkiluvun suuri vähentyminen maaseudulla.

Forssa on yksi meitä kaikkia lähellä oleva keskus, joka on joutunut tahtomattaan tämän muuttoliikkeen kaltoin kohtelemaksi. Ei täällä kannata kenenkään osoitella sormella toisia ihmisiä eikä kaupungin päättäjiä ja virkamiehiä sanomalla, että miksi ette tee niin, tai näin. Täällä on ollut kaksi suurta teollisuuslaitosta, joiden lopettamisen syyksi ei löydy pientä eikä isoa yksittäistä syytä.

Vaikea on sanoa siitäkään mitään varmaa, kuinka olisivat asiat, jos olisi aikoja sitten tehty kuntaliittymiä. Jos Forssa ja naapurikunnat nyt liittyisivät yhteen, siitä syntyisi noin 33 000 ihmisen kaupunki.

Erkki Kaakinen

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti