Mielipiteet

Sivistys- ja tulevaisuuslautakunnalle

Koskisilta-lehti perustettiin yli puoli vuosisataa sitten tiettyyn tarkoitukseen

Forssan opettajien ammattiyhdistys on huolehtinut talkoovoimin siitä, että lehti ilmestyi aina toissa kevääseen asti.

Vuosikymmenten aikana on maailma muuttunut ja kouluelämä myös sen mukana. Mielestäni ei välttämättä kaikissa suhteissa parempaan suuntaan.

Syynä on kolme asiaa: uudistus, uudistus ja uudistus. Juuri kun edellisen uudistuksen ongelmista on selvitty, on tullut seuraava!

Kodin ja koulun välistä vuorovaikutusta tarvitaan edelleen. Sen tarpeet ja vaatimukset ovat muuttuneet varsin rajusti. Lehden tuotosta on opettajien talkootyön tuloksena mm. jaettu tuhansia stipendejä kevätjuhlissa. Niitä ei alettu jakaa koulumenestyksen perusteella vaan lähinnä äidinkielen ja kuvaamataidon ansioista eikä useinkaan samoille, joiden työn tulos näkyy lehden sivuilla.

Äidinkielen merkitys on sivistyksemme perusta ja yksi niistä elementeistä, kuvaamataidon ja musiikin ohella, joilla mm: Lönnrot, Runeberg, Kivi, Topelius, Edelfelt, Gallen-Kallela ja Sibelius aikanaan teoksillaan pohjustivat tulevaa valtiollista itsenäisyyttämmekin.

Koulu on se paikka, jossa äidinkielemme vielä on parhaimmillaan ja sitä kannattaa edelleen vaalia!

Opettajien talkootyön tuloksena olevien stipendien jakaminen ei välttämättä nykyaikana kuulu yhdistyksen perinteisiin tehtäviin.

Uskon tietäväni, millaisen työmäärän lehti ilmestyäkseen vaatii.

Jotta se ilmestyisi varmasti ensi keväänä, tulisi sivistyslautakunnan talousarvioon varata ensi vuodelle tarkoitukseen määrärahaa ja syksyllä keskustella opettajayhdistyksen kanssa jatkosta.

Jos on yhteinen tulevaisuuden tavoite, sen saavuttaminen on mielestäni mahdollista samalla tavalla kuin esim. ”Laulu-laukat” konsertti!

Keskustellaan!

Fingerpori

comic