Mielipiteet

Soihdut ei sammu, mutta mediaväki halutaan nukkumaan

Kun Ruotsissa ihmiset polttelevat autoja parkkipaikoilla enemmän kun partiolaiset vaahtokarkkeja nuotiolla, niin kokoomuksen ja lähes kaikkien muidenkin isojen puolueiden (pois lukien perussuomalaiset) suurin päänvaiva on “vihapuhe”.

Länsinaapurissa on jopa väläytelty, että tarvitaan sotavoimat apuun tilanteen hallintaan saamiseksi (Jimmie Åkesson Aftonbladet 14.8.).

Aika erikoista kun vielä vuosi sitten kokoomuksen ex-pääministeri Alexander Stubb julisti Twitterissä Ruotsin olevan yksi maailman turvallisimmista maista.

.

Miten vihapuhe määritellään? Vastustan sortoa, kiusaamista ja rasismia, mutta mitä on vihapuhe?

Miksi nykyään uutisista saa sellaisen vaikutelman, että rikollisten tuntomerkkejä piilotellaan, mikäli tekijät eivät ole maan alkuperäiskansaa?

Tekijän syntyperällä ei olisi muuten niinkään väliä, mutta vastaavien ongelmien ratkaisemiseksi ja ennalta ehkäisemiseksi tuo tieto on oleellinen.

Mikäli aamulla töihin lähtiessäsi vuoden nettopalkan verran euroja maksaneesta autostasi teki soihdun kotoutuksessa epäonnistunut tai useita peräkkäisiä kielteisiä päätöksiä saanut ihminen, niin ongelmien ratkaisu on eri, kun silloin jos soihdun sytytti Virtanen tai Swenssoni, jolla meni herne nenään, kun laitoit pikkujouluissa pullat väärään uuniin.

Poliittisissa ratkaisuissa vallan pitäisi olla äänestäjillä. Äänestäjät voivat äänestää niitä päättäjiä, jotka esittävät mieleisiä ratkaisuja.

Sitä valtaa ei tulisi rajoittaa jättämällä uutisista asioita pois.

Tämä kun on mielipidepalsta, niin jos nyt oikein koitan miettiä ja pähkäillä, että haluaisinko verorahoja käytettävän tiedon rajoittamiseen, mikäli väkivaltaisiin ja rikollisiin tapahtumiin liittyy esimerkiksi turvapaikanhakija vai haluaisinko rahat käytettävän itse ongelmien ratkaisuihin, niin melkein valkkaisin jälkimmäisen.

2015 Merkelin ja Juha Sipilän masinoimat kansainvaellukset ei ollut viimeiset. Varsinkin niin kauan, kun EU:n ulkorajat vuotaa kuin Estonian keulaportti ja EU maiden sisällä on mahdollista juosta ristiin rastiin tehtailemassa useita perättäisiä turvapaikkahakemuksia eri syillä, niin olisi suotavaa käydä avointa ja asiallista keskustelua niistä juurisyistä, eikä rajoittaa sitä, kuten nyt on tapana ollut.

Tero AhtolaForssa

Fingerpori

comic

Näkoislehti

18.2.2020

Uusimmat