Mielipiteet

Soini-äänestys ala-arvoista politiikkaa

Nähtyäni ulkoministeri Timo Soinia koskevan eduskunnan luottamusäänestyksen tuloksen, jonka mukaan 100 kansanedustajaa antoi hänelle luottamuksensa ja 60 ei antanut, ajattelin, että mikähän olisi ollut tulos, jos asiaa olisi kysytty äänestäjiltä. Epäilen, että jopa päinvastainen tulos olisi ollut Soinille mairitteleva.

Soinin abortin vastainen kanta on yleisesti tunnettu. Se on hänelle omatunnon kysymys ja kanta, jota hän ei voi muuttaa. Moni kansanedustaja puolueista riippumatta sallii abortin. Se on monelle myös omatunnon kysymys. Pääministeri Juha Sipilä totesi, että ainakaan keskustapuolueen kansanedustajilla ei ole vaikeuksia antaa Soinille luottamustaan. Olisi mielenkiintoista kuulla hänen perustelunsa tähän arvioon. Itse uskon, että syynä oli puoluekuri. Omatunnot jätettiin myöhempään käyttöön.

Soini vaati itselleen oikeutta toimia omatuntonsa mukaan. Olisi ollut loogista, että puolueet olisivat myös antaneet edustajilleen oikeuden äänestää omatuntonsa mukaan. Soini ei kuitenkaan tällaista mahdollisuutta antanut kytkemällä oman asemansa puolueensa hallitusyhteistyöhön. Keskusta ja kokoomus alistuivat kiristyksen edessä. Monet näiden puolueiden edustajista menettivät uskottavuutensa. Kokonaisuudessaan ala-arvoista ja vastenmielistä politiikkaa, joka tulee vaikuttamaan seuraavissa vaaleissa.

Nyt on jo selvästi näkyvissä, että maakuntauudistusta, eikä sote-uudistus toteudu tällä hallituskaudella. Mikäli Siniset olisivat lähteneet hallituksesta, olisi Sipilän hallitus voinut jatkaa puolivuotta vähemmistöhallituksena, koska merkittäviä päätöksiä ei ole enää mahdollista tehdä. Ja mikä tärkeintä. Kansanedustuslaitoksen uskottavuutta ei olisi rapautettu.

Ralf NordströmTammela

Uusimmat

Fingerpori

comic