Mielipiteet

Somerolta muutetaan pois!

Someron kaupunki on perustamassa ideariihen, johon kutsutaan politiikkojen lisäksi myös Someron yrittäjiä unohtamatta virkamiehiäkään yhteisvoimin miettimään millä keinoin väestön poismuutto (väestökato ) Somerolta kasvukeskuksiin, kuten esimerkiksi Turkuun seutukuntineen pysäytettäisiin (FL 13.11., SSS 14.11.).

Kiistämätön tosiasia on, jotta ihmiset muuttavat työn perässä, kuten on tapahtunut muun muassa Uudessakaupungissa autotehtaan rekrytoidessa työntekijöitä aina maan rajojen ulkopuolelta asti eikä trendi ole tuntematon Turussakaan laivateollisuuden ”imuroidessa” työntekijöitä ympäri valtakunnan ”toreja ja turuja”.

Maatalousvoittoiset pienehköt kunnat ovat ja tulevat olemaan häviäjiä väestöpohjien kehityksissä. 2000 luvun ”Millenium”-vaihteessa julkisesti kuntien ja kaupunginjohtajien pöydille ilmestyi tutkimus, jossa ihan diagrammikäppyröin toteen näytettiin insinöörien lukumäärän ohittaneen lehmien lukumäärän maanlaajuisesti ensimmäistä kertaa historiassamme!?

Muuttotappiokunnat kuten Somerokin ovat kaavoittaneet pienteollisuustontteja sekä myyneet omakotitonttejaan jopa sadan euron kappalehintaan SUOMI 100 -juhlavuoden kunniaksi, mutta väestön negatiivisen kehityksen katkaisemiseksi niistä ei ole ollut juurikaan apua.

Virkamieskunnan mahdollinen välinpitämättömyys kuntien ”virkamieskabineteissa” yrittäjien ja ihmisten houkuttelemiseksi paikkakunnille saattaa ainakin osaltaan selittää osan väestökadoista ”en kerkiä nyt” -lausahduksin, mikä ei liene yllättänyt ketään vähänkin kunnallisia elämänmenoja kokeneita ja tuntevia aktivisteja.

Maatalous– ja karjatuottajat ovat suuressa määrin lopettaneet tuottamisensa, kun lihaa tuodaan aina Etelä-Amerikasta asti unohtamatta Puolaa ja Balttiaakaan eikä Rymättylän ja Lopen potutkaan ihan kaikille riitä ilman tuontia ulkomailta unohtamatta maitoakaan, joka nähtävästi hävinnee kokonaan ruokapöydistämme vuoteen 2025 mennessä.

Elämme murroskautta digitalisoituneessa ja herkästi haavoittuvassa maailmassamme, jossa Tellustamme hallinnoi ainoastaan yksi totuus ”vain muutoksen ollessa pysyvää” vanhan hyvän ajan jäädessä historian kirjoihin, jolloin Somerollakin oli pitkälti yli 10 000 asukasta nykyisten noin 8800 asukkaan sijaan!

Raimo Rönkkö

Uusimmat

Fingerpori

comic