Mielipiteet

Sortuuko Suomi populismiin?

Olen kauan elänyt ja monenlaista nähnyt, mutta populismi-sanan käytöstä olen pidättäytynyt, koska sen tarkoitus on minulle ollut harmaata aluetta. Eräs määritelmä löytyi Googlesta. Siellä sanotaan mm. “Populistit tavoittelevat kansansuosiota usein kansankiihotuksellisin keinoin.” Toinen määritelmä: “Populismi sanaa käytetään usein negatiivisessa mielessä.”

Kauhistuin, kun avasin Forssan Lehden noin pari viikkoa sitten, josta luin Suomessa olevan jo 19 poliittista puoluetta, tai siihen verrattavaa. Poliittisen puolueen perustamisesta ensimmäiseksi tulee mieleen Paavo Väyrysen perustama puolue, johon tarvittavat nimikortit hän sai kerättyä kovalla vaivalla. Toiseksi tuli mieleen Hjallis Harkimon valmisteilla oleva uusi puolue. On niitä muitakin, vain nämä kaksi mainitakseni. Onko puolueen perustaminen rahakasta hommaa, koska rahamiehet sitä harrastavat? Molemmissa tapauksissa nimeltä mainitut ovat lähtöisin isoista puolueista, jotka ovat erilaisin sanakääntein keränneet ympärilleen kannattajajoukon omasta puolueestaan.

Samanlaisia populistisia suosion kerääjiä on kaikissa pienryhmissä ja kaikki nimet ovat pois entisistä emoryhmistään. Kaikki nämä porukat ovat eronneet puolueistaan enemmän, tai vähemmän ovet paukkuen, arvellen, että koska meidän ääntämme ei emopuolueessa kuulla ja uskota, perustammekin oman puolueen. Hyvän suosion saamiseen voi kulua aikaa jopa puolet miehen iästä kuten ensin mainitussa tapauksessa.

Väyrysen ja silloisen Keskustapuolueen puheenjohtajan sukset menivät pari vuosikymmentä sitten pahasti ristiin ja siitä asti heidän latunsa on kulkenut eri suuntiin. Vanhasta politiikasta tulee mieleen nimityksiä: Skuugilaiset, Vennamolaiset, Kekkoslaiset, Taistolaiset ja paljon, paljon muita, joita enempää ei nyt pidä luetella, sillä nuo ovat vanhoja nimityksiä, joista nykyajan ihmiset eivät tiedä mitään.

Sen sijaan kaikki muistavat tapauksen, jossa parikymmentä tunnettua kansalaista lähti Perussuomalaisista, kun puheenjohtajaksi valittiin mies, josta he eivät pitäneet. Heidän mukanaan poistui puolueen voimamies ja perustajaksikin mainittu Timo Soini. He perustivat Sininen tulevaisuus -ryhmän, että he saattoivat jäädä hallitukseen. Siniset jatkoivat hallituksessa sen loppuun asti, jolloin pääministeri Sipilä itse kaatoi hallituksensa. Sinisten keskustelussa ja heistä puhuttaessa toistuu usein sana populistinen ja populismi eri muodoissaan. Tulevissa vaaleissa annetuista äänistä saattaa käydä selville, miten populisti-sanaan suhtaudutaan ja mitä se todella tarkoittaa. Muistakaa äänestää, sillä äänioikeudestakin on joskus käytetty kovia otteita.

Tähän loppuun pieni ehdotus. Voisiko näin meidän (forssalaisten) kesken sopia, että lyhennetään kolmea talon nimeä? Teatteritalo = Tetsi. Työväentalo = Työvis. Kansantalo = Kansis. ? Onko nimi Järjestöjentalo oikeampi nimi, josta lyhenne olisi Järkkäri?

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti