Mielipiteet

Sota ja rauha – Suursodan syttyminen on onneksi epätodennäköistä, mutta pienen maan ei pidä liikaa luottaa sotakoneisiin ja reserviläistensä määrään

Sotilaallinen liittoutuminen on kirjoittajan mukaan iso riski. Kuvassa F-35-hävittäjä. Kuva: Mauri Ratilainen
Sotilaallinen liittoutuminen on kirjoittajan mukaan iso riski. Kuvassa F-35-hävittäjä. Kuva: Mauri Ratilainen

Tuntemattoman sotilaan kuvaamasta aikakaudesta lähtien sodankäynti on muuttunut suuresti verrattuna nykypäivään. Uuden suursodan syttymistä pyritään välttämään, koska nykyajan aseistuksella hävitys olisi totaalista molemmin puolin.

Viime sodissa kotirintama kesti, koska sotarintama oli kaukana ja hitaasti kulkevien pommikoneiden liikkeitä pystyttiin seuraamaan ja kohteita ennakoimaan. Sähköjä oli harvoissa paikoissa ja pääasiallinen lämmitysmuoto oli puun poltto. Autotkin saatiin kulkemaan puukaasun avulla. ”Häkäpöntto” oli yleinen näky autojen perässä.

Ilma-aseilla aloitettu nykysota tarkoituksenaan vallata naapurimaa olisi ohi lyhyessä ajassa. Suurin osa hävittäjistä tuhoutuisi ilmataisteluissa maasta lauottujen ohjusten lisätessä tuhoja. Satelliittipaikannukset kertoisivat maavoimien ryhmitykset, eikä kaikkia niitä saataisi edes liikkeelle ohjusiskujen alta.

Kotirintamaa ei olisi olemassakaan, koska sähkön ja tietoliikenteen varassa elävä siviiliyhteiskunta lamaantuisi molempien toimintojen pyyhkiytyessä olemattomiin.

Suursodan syttyminen on onneksi epätodennäköistä, mutta pienen maan ei pidä liikaa luottaa sotakoneisiin ja reserviläistensä määrään. Koneetkin ovat vain ihmisten keksimiä ja suuri osa reserviläisistä on rapakuntoisia ja tottumattomia ankariin kenttäolosuhteisiin.

Ennen kaikkea Suomi tarvitsee viisaita ja kokeneita päättäjiä, jotka pystyvät ylläpitämään hyviä, suoria suhteita naapurimaihin. Venäjä tulee aina olemaan Suomen kohtalonkysymys maatieteellisen sijaintimme takia.

Sotilaallinen liittoutuminen on iso riski. Se on lopullinen päätös ja sen mukana tulee helposti vedetyksi kriisiin, jonka syttymiseen itsellä ei ole osaa eikä arpaa.

Päätään ei uudelleen kannata iskeä Karjalan mäntyyn.

Uusimmat

Fingerpori

comic