Mielipiteet

Sote-jätit väistelevät yhä vastuutaan

Hyvinvointialan HALIn toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas totesi (FL 5.9.), että vanhukset tarvitsevat hoiva-avustajia ja väitti, että Tehy vastustaa hoiva-avustajakoulutusta vain puolustaakseen jäsentensä etuja.

Rajakankaan edustama työnantajaliitto Hyvinvointiala HALI edustaa yksityisiä sote-alan yrityksiä eli mm. hoivakohun juurisyynä pidettäviä Attendoa, Esperiä ja Mehiläistä. Etujärjestönä HALIn tavoitteita ohjaa ainoastaan jäsentyönantajien voiton tavoittelun edistäminen. Tästä eräänä esimerkkinä on HALIn ajama hoiva-avustajakoulutus, jolla matalapalkka-alalle luodaan uusi matalapalkkaryhmä. HALI sivuuttaa täysin myös sen tosiasian, että avustaviin tehtäviin on jo olemassa koulutus.

Tehy on paljastanut yksityisen hoivan raadollisia epäkohtia. Sote-jätit käyttivät hyvin kyseenalaisia vippaskonsteja säästääkseen henkilöstökustannuksista ja tehdäkseen voittoa mm. laittamalla työvuorolistoihin tekaistuja haamuhoitajia, rikkomalla hoitajamitoituksia, sysäämällä hoiva-avustajille lääkehoitoa jne. Tästä aiheutui vanhuksille inhimillistä kärsimystä, hoidon laatu romahti ja koulutettu hoitohenkilöstö uupui. Hyvinvointiala HALI kiisti epäkohdat, jopa siinä vaiheessa, kun yksityiset sote-jätit jo myönsivät virheitään.

Rajakankaan väite siitä, että Tehyn kantaa hoiva-avustajakoulutuksesta ohjaa vain potentiaaliset jäsenet, on hedelmätön yritys kääntää keskustelu hoiva-avustajakoulutuksen karikoista.

Rajakangas on myös huolissaan sote-alan maineesta ja hän syyttää tästä ammattiliittoja, jotka kertovat jäsentensä huonoista työoloista. Rajakankaalla on kuitenkin käsissään avaimet korjata sote-alan maine: patistakaa työnantajat noudattamaan työehtosopimusta ja parantamaan työolot.

Tehy on Suomen suurin sosiaali- terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö ja tärkein tavoitteemme on ajaa koulutetun hoitohenkilöstön etua. Samalla nostamme yhteiskunnalliseen keskusteluun mm. vanhusten, lasten ja vammaisten edun. Tehy haluaa, että asiakkaat ja potilaat saavat ammattitaitoisen hoidon.

Kuka meistä haluaa, että omaisen ihon alle pistää hoiva-avustaja insuliinia, antaa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä tai jakaa lääkkeitä dosetteihin? Em. esimerkit ovat vaativia lääkehoidon toimenpiteitä, joiden toteuttamiseen hoiva-avustajan koulutus ei riitä. Hoiva-avustajia käytetään lääkehoidon toteuttamiseen kuten Aluehallintoviraston vuonna 2018 julkaistusta raportista ilmenee. Hoiva-avustajakoulutus avaisi Suomessa tulvaportit tälle väärinkäytölle.

HALIn toimintaa seuranneena totean, että HALI haluaa varmistaa, että sote-jätit tekevät tulevaisuudessakin rahaa vanhuksilla, lapsilla ja vammaisilla. Me Tehyssä haluamme, että vanhusten lasten ja vammaisten hyvinvoinnista ja terveydestä vastaavat koulutetut hoitajat.

Uusimmat

Fingerpori

comic