Mielipiteet

Sote-soppa ei ole valmis? Potilastietojärjestelmien uusiminen soten aluehallintotasoilla maksaa valtavasti rahaa, jota valtionkassassa ei tätä nykyä kuulemani mukaan ole

Potilastietojärjestelmien uusiminen soten aluehallintotasoilla käy kalliiksi. Kuva: Ville Mäkilä
Potilastietojärjestelmien uusiminen soten aluehallintotasoilla käy kalliiksi. Kuva: Ville Mäkilä

Sote-soppa ei ole vieläkään valmis lähes parinkymmenen vuoden hämmentelystä huolimatta sitten Paras-hankkeen. Hanke on maksanut veronmaksajille huomattavan määrän miljoonia euroja niiden hukkuessa politiikkojen vatulointeihin ja poliittisiin vääntöihin ”huopaa-souda” ilman konkreetista päämäärää sopan valmistumisesta, jonka maustamisesta on poissaolollaan loistanut konsensuslähtöinen poliittinen soppapadan alle ”yhteiseen hiileen” puhaltelu.

Miten sote rahoitetaan, lienee vielä itsekullekin Arkadianmäen päättäjälle pelkkien arvailujen varassa. Josko valtio kantaa taloudellisen vastuun vai säädetäänkö niin kutsuttu maakuntavero, molemmissa tapauksissa maksuvastuun siirtyessä suoraan kansalle verojen muodossa!

Niin kutsutut aluevaltuustot valitaan hirmuisella kiireellä jo tammikuussa 2022 vaaleissa, vaikka soten aluetasoilla (maakuntatasoilla) ei liene ensimmäistäkään, joissa terveydenhuollon potilastietojärjestelmät keskustelevat toistensa kanssa, mikä pitäisi olla erinomaisen tärkeä asia, jotta sote toimisi heti alue- elikä maakunta tasolla moitteettomasti.

Sote tuskin tulee toimimaan pelkkien ”reppulääkäreiden” voimin kuntien terveyskeskuksissa, vaan järjestelmää tulisi kehittää omalääkäripalvelujen suuntaan, jotta jokaisella käynillä ei olisi aina uusi lääkäri, jolla ei ole kokemustietoa potilaan sairaushistoriasta, kun potilastietojärjestelmät eivät ”keskustele” toistensa kanssa!

Potilastietojärjestelmien uusiminen soten aluehallintotasoilla maksaa valtavasti rahaa, jota valtionkassassa ei tätä nykyä kuulemani mukaan ole, joten sote on vieläkin ”keskosena” syntynyt ”lapsus”, jota on yritetty pitää hengissä tavalla jos toisellakin jo parin vuosikymmenen ajan!

Rahoitus lienee helpohkosti hoidettu, kun 10 miljardin jenkkien hävittäjät, joilla enempää jenkit kuin Natokaan ei ole voittanut vielä ensimmäistäkään sotaa monista yrityksistä huolimatta, jätetään ostamatta ja hankitaan ruotsalaisten JasGripen-hävittäjät yhdeksällä miljardilla, jotka koottaisiin Suomessa tuoden näin ollen myös töitä, minkä lisäksi kylkiäisinä tulisi vielä kaksi huippuvarusteltua tiedustelukonetta kokonaisen miljardin jäädessä soten potilastietojärjestelmien ajan tasalle saattamiseksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic