Mielipiteet

Soten peruspalveluihin on panostettava nyt – Ennaltaehkäisevää toimintaa tulee tehdä juuri perustasolla, lähipalveluissa

Perustason palvelut ovat arvossaan. Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic
Perustason palvelut ovat arvossaan. Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic

Painopiste on saatava selkeästi siirrettyä perusterveydenhoitoon kalliista erikoissairaanhoidon palveluista. Tämä on yksi keskeinen tavoite toteutettavaksi Kanta-Hämeessä.

Kun panostetaan perustason palveluihin nykyistä voimakkaammin, säästetään kalliista erikoissairaanhoidosta. Samalla mm. akuuttipäivystysresurssia voidaan paremmin tarjota vain sitä todella tarvitseville. Peruspalveluihin tehtävät lisäpanostukset ovat tärkeitä myös palveluiden oikea-aikaisen saatavuuden näkökulmasta. Tärkeää tämä on siis myös hyvinvointialueen talouden hallinnan näkökulmasta.

Paljon on peräänkuulutettu nykyistä tehokkaammin toteutettavaa ennaltaehkäisevää toimintaa, syystäkin. Sitä tulee tehdä juuri perustasolla, lähipalveluissa. Mahdollisimman hyvin saavuttavasti. Mitä aiemmin ja nopeammin palvelutarpeidensa kanssa pääsee hoidon piiriin, sitä parempi. Ikäluokasta ja tarpeesta riippumatta. Asiakaslähtöisyys edellä.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden perustasoon panostaminen vaatii isoja päätöksiä ja toimia. Ja tietysti kokonaisuuksia huomioivia päättäjiä. Palveluverkon tulee peruspalveluiden saatavuuden osalta olla Kanta-Hämeessä maantieteellisesti riittävän kattava. Hoidon painopisteen muuttaminen kalliista erikoissairaanhoidosta perusterveydenhoitoon vaatii hyvän palvelukonseptin peruspalveluiden vahvistamiseen.

Hyvinvointialueiden toiminnan kaikkinainen onnistuminen ei saa kuitenkaan kaatua siihen, että vastuullista työtä tekeviä osaajia ei ole riittävästi. Tämä iso ongelma on nyt vain viimein pakko ratkaista. Aivan pakko. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ei muuten onnistu toivotulla tavalla.

Uusimmat

Fingerpori

comic