Mielipiteet

Suhonen liukkaalla jäällä

Kolumnissaan nationalismista (FL 11.12.) on Alpo Suhonen eksynyt liukkaammalle jäälle kuin konsanaan merkittävän uransa aikana. Nationalismin käsitettä kun ovat analysoineet kymmenet tuhannet filosofit, poliitikoista ja meistä maallikoista puhumattakaan.

Suhosen mainitsemalla Erich Frommilla oli huomattava panos empiirisen sosiaalipsykologian alalla, mutta hänen objektiivisuuttaan nationalismin mkl. narsismin suhteen tarkastellen pitää muistaa, että Fromm juutalaisena joutui natsien valtaantulon jälkeen 1934 pakenemaan Geneven kautta USA:aan. Fromm näytti oikeutetussa vihassaan kuitenkin unohtaneen, että natsien vallan murskaajina oli useita kiivaita nationalisteja, kuten Roosevelt, De Gaulle, Tito jopa sellaiseksi tässä yhteydessä todettava Stalin, puhumattakaan Churchillistä, joka 13.5.1940 ja II. maailmansodan sytyttyä lupasi – isänmaataan puolustaville – englantilaisille vain verta, hikeä ja kyyneleitä. Nationalismi siis kulkee toista nationalismia vastustavana punaisena lankana kautta linjan.

Fromm – ja rivien välistä luettaessa Suhonenkin – mainitsee ulkomaalais- ja vieraspelon olevan ”pienen miehen” murheita. En tunnekaan ketään Sveitsissä 7-numeroisen pankkitilin ja Karibialla kesähuvilan omistavaa, jolla olisi synkkiä ajatuksia työpaikkansa menettämisestä tai palkansaajana pelkoa verojen korottamisesta paisuvan pakolaisbudjetin takia.

Kansakuntana kansakuntien joukossa taitanee myös Suomi olla sellainen pieni mies, jolla on syytä murehtia maahan pyrkiviä viisinumeroisia pakolaislukuja enemmän kuin 90-miljoonainen ja monikymmenkertaisesti vauraampi Saksa.

Mikäli vielä nationalismia aloitetaan paloitella, tulee esiin, kuten Suhonenkin toteaa, kussakin maassa puhuttu kieli, joka useimmissa muissakin kielissä kääntyy äidinkieleksi: madre>materna, mother, mutter, moders- tai ”synnynnäiseksi”: nativ, rodnoi jne.

Toiseksi tullaan isänmaahan, joka eri kielissä viittaa joko syntymä(paikkaan) foster-, nativ, natal tai isään patria, vater, fader, father. Venäläiset tunnetusti tosin puhuvat äiti-Venäjästä, matuschka rossijasta.

Tästä on hyvä siirtyä pakolaiskysymykseen. Mitä positiivista on odotettavissa tulijoilta, joilla on vieras äidinkieli, vieras isänmaa, vieras kulttuuritausta ja mahdollisesti vielä tausta uskonnosta, jossa varkaalta katkaistaan käsi, alkoholin juomisesta ruoskitaan, jossa hyväksytään kunniamurha ja aviorikoksesta kivitetään kuoliaaksi. Puhumattakaan tulijan koulutuksessa ja ammattitaidossa ilmenevistä puutteista.

Se, että pakolaisten Suomeen tulo Suhosen mukaan on loppunut, on väliaikainen ilmiö. Täältä, parituhatta kilometriä etelämpää ja joka päivä paikallista mediaa seuraten voin vakuuttaa, että muuttovirtaus ei lopu, se on vain toistaiseksi patoutunut. Naapurimaissa, Slovakiasta Sloveniaan, Serbiaan, Kroatiaan, Bulgariaan jne. on likimain 100 000 nk. pakolaista, jotka siirtyvät riittämättömästi vartioitujen rajojen yli pohjoiseen ja luoteeseen ja koska korruptio kukoistaa, myös reitti Venäjän kautta Valko-Venäjälle ja sieltä Saksaan ym. on tunnettu. Turkissa on näitä pakolaisia päivittäin lisääntyvät 3,5 – 4 miljoonaa, ja nämä päästetään Eurooppaan samana päivänä, kun EU:n miljardiavustukset maahan lopetetaan.

Suomessa voidaan olla varmoja siitä, että elintasopakolaisia riittää sinnekin, varsinkin koska Saksa, Itävalta, Tanska ja Ruotsi, joissa fysiikan sanastoa käyttäen ja maiden asujaimiston mielestä myös psykologisesti, nk. kyllästymispiste on saavutettu.

Uusimmat

Fingerpori

comic