Mielipiteet

Suhosen ehdokkuudesta

Jos olisin ehdokas, kirjoittaa Alpo Suhonen kolumnissaan (FL 20.3.) ja jättää tulkinnan lukijalleen. Olla ehdokkaana tai edes äänestää ei ole enää helppo valinta, hän toteaa lopuksi. Itse olen ollut ehdokkaana niin paikallisissa kuin eduskuntavaaleissamme ja koetan tulkita häntä lähtemättä yhdistämään paikallista Forssaa, Suomea ja Eurooppaa sekä vielä elossa olevaa maapalloa, Suhosen tekstiä suoraan lainaten. Joku tolkku se on oltava ehdokkaan toimintaympäristön kuvauksessakin.

Kun Suhonen kirjoittaa, kuinka perussuomalaiset edustavat maailmankuvaa, joka ei koskaan enää palaa, hän tarkoittaa samalla ympäri Eurooppaa ja globaalia maailmaa kasvavia populistisia liikkeitämme ja niiden uusia puolueitamme samalla. Kun hän kirjoittaa vihreistä ja Koijärvestä, hän tarkoittaa niin ikään globaalia vihreää ympäristöaktivismia. Demarit, kokoomus ja keskusta (maalaisliitto) edustavat hänelle perinteistä suomalaista politiikkaa. Siis tätä mennyttä maailmaa 1950-luvulta alkaen, suoraan häntä lainaten.

Suhosen mieliaihe on kuitenkin pienoiskaupunkikeskus Forssa ja tapa hakea ehdokasta, joka edustaa kaupunkikeskusajattelua. Kuka on kelvollinen edustamanaan vaaleissa lokaalia pientä keskustaamme? hän kysyy.

Jos kyseessä olisivat kuntavaalit, olisin samaa mieltä ja toteaisin, kuinka ehdokkaan on ajateltava globaalisti mutta työskenneltävä lokaalisti forssalaisten hyväksi, ei päinvastoin Sven Dufvan tapaan eläen. Nyt kuitenkin haetaan kansallisia päättäjiä, enkä toisi sen oppositiota ja hallitusta suin surminkaan Forssaan Suhosen tapaan kirjoittaen. Toki samaan aikaan sekä valtuustossa että eduskunnan suuressa salissa esiintyvät tahtovat tuoda omat toimintatapansa myös Forssan valtuustoon ja hallitukseenkin, kun siellä kuuluisi toimia kaikkien puolueittemme ja hallitusammattilaisina. Ei heittäytyä eduskuntavaalien aikaan kuin laitumelle keväällä päästetyt naudat, tavoitteena villitä myös äänestäjät poliittiseen ”jos olisin ehdokas” -kiimaan.

Rauhallisen ja harkitsevan politiikan aika ei ole ohi, toisin kuin Suhonen väittää. Eduskuntatalo elää tavallaan ja Forssassa vieraat käyvät ajallaan. Kun puhumme ilmastomuutoksesta ja monitoimikeskuksestamme, tarkoitamme sillä myös ympäristöämme ja sen luonnonvarojen käyttöä järkivihreällä tavalla. Haemme tukea alan kansainvälisesti tunnustetulta keskukseltamme Jokioisista (LUKE). Tiede ei ole koskaan kansallista vaan aina kansainvälistä. Tuemme myös sitä perusosaamisesta ja lapsistamme alkaen kykyjemme mukaan. Me luotamme juuri tähän maailmankuvaan ja tuemme sen menestystä talousalueellamme. Se on hyvin perussuomalaista ajattelua, jossa oman kylän ja yhteisön lähiruoka tuotetaan oman viljelijämme yrityksessä ja tuemme myös omaa lihan jalostajaammekin. Tässä ei ole mitään tuomittavaa, päinvastoin. Se näkyy Forssan uudessa hankintaohjelmassakin. Kysymys on hankintaosaamisestamme.

Olisi outoa, jos se tarjoiltaisiin kalastamani Kaukjärven kuhan kanssa kiinalaisessa ravintolassa. Kuka Forssassa vieraileva matkailijamme sellaista meiltä odottaisi? Kiekkokulttuuri pelureineen on kokonaan toinen kulttuuri ja sen ehdokkaaksi en ole tulossa muuten kuin kotiyliopistoni Oulun Kärppien mukana. Siellä on toimittu järkevästi ja varotaan myös venäläistä pestyä rahaa puolen Suomen pääkaupungissa ja sen agro-, tekno- ja ekopoliksessa yrittäjänä toimien. Tulos vaikuttaa kärppälauman kohdalla kiitettävältä, jossa suutari pysyy lestissää.

Matti Luostarinen

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti