Mielipiteet

Suomalaisen ruoan päivä

Suomalaisen ruoan päivää vietetään historiallisesti ensimäistä kertaa keskiviikkona 4.9. Ajatuksena on nostattaa suomalaista ruokaa ja sen tekijöitä sekä vahvistaa kuluttajien tietoisuutta ruoan suomalaisesta alkuperästä. Suomalainen ruoka on ilman muuta päivänsä ansainnut.

Suomalaisen ruuan suosiminen on myös yksi parhaista ilmastoteoista. Kilpailuttamisessa ei ole sallittua korostaa lähialueen taloutta ja työllisyyttä tai kuljetusmatkoja, mutta hankintojen kokonaistaloudellisuuden arviointiperusteina voivat olla esimerkiksi laatu, toimitusaika, tuoreus, pakkauksen ominaisuudet, elinkaarikustannukset ja hankinnan aiheuttamat ympäristövaikutukset.

Kyse on siis myös arvovalinnoista, koko ketjun pellolta pöytään läpinäkyvyydestä. Tämä johtaa siihen, että kilpailutuksen voittajiksi päätyvät lähellä tuotettavat tuotteet. Se tarkoittaa parasta ruokaa esimerkiksi koululaisille, työtä ja toimeentuloa tuottajille, veroeuroja kunnille sekä ilmasto kiittää. Pistetään hyvä kiertämään. Lähiruoka osana kestäviä ruokavalintoja avaa kunnalle siis mahdollisuuksia: paikalliset ostot auttavat tarjoamaan tuoretta, maistuvaa ruokaa ja tukevat seudun elinvoimaa. Kun hankinnat tehdään paikallisesti, hyvinvointi kertautuu. Julkisen sektorin ostot parantavat paikallisen yritystoiminnan kehittymisedellytyksiä lähi- ja luomuruokamarkkinoilla. Julkisen sektorin vetoapu mahdollistaa tuottajien yhteistoiminnan ja parantaa näin logistiikkaa ja toimitusvarmuutta.

Hankintakäytäntöjen uusiminen mahdollistaa myös tuotannon eettisyyden ottamisen mukaan hankintakriteereihin. Eläinten hyvinvointi, tuotannon etiikka ja ruokaturvallisuus ovat lähituotannon vahvuuksia, joilla pärjäämme tuontiruualle.

Yksittäiset tilaisuudet eivät vie asiaa eteenpäin pitkäjänteisesti. Kunnilta tarvitaan strateginen linjaus suomalaisen ja lähiruoan käytöstä. Tällä linjauksella tuetaan myös seudun työpaikkoja ja elinvoimaa. Tohtori Leena Valtasen väitöskirjan mukaan lähiruokatuotannossa euro vaihtaa seutukunnalla omistajaa 4–10 kertaa ja aina vaihdettaessa sen arvo nousee ja se tuo saajalleen lisää ostovoimaa

Suomalaisen ruoan tuottaja ansaitsee arvostuksensa. Siksi hänen on myös saatava isompi siivu ruoan hinnasta. Työn on oltava kannattavaa, jotta sillä elää ja jotta sitä on mielekästä tehdä. Kuntien on elinvoimakysymystä miettiessään huomioitava ja muistettava myös maatalousyrittäjät.

Hyvää ja nautinnollista suomalaisen ruoan päivää.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti