Mielipiteet

Suomen asema talouskriiseissä

Euroopan unioni pitää majaa Brysselissä, kuvassa parlamenttirakennus. Kuva: Petri Ojanen
Euroopan unioni pitää majaa Brysselissä, kuvassa parlamenttirakennus. Kuva: Petri Ojanen

Suomi joutuu nyt yllättäen tällä päätöksellä maksamaan muiden EU-maiden velkoja (jollei siihen saada muutosta). Sanna Marin on Suomen hallituksen edustajana hyväksynyt EU:n ehdot 750 miljardin tuki- ja lainapaketin (pienin muutoksin).

Ennen päätöstä olisi pitänyt selvittää, miksi velkatilanne oli kestämätön jo ennen koronatilannetta. Velkamaiden verotusaste on Suomea alhaisempi, perintä tehotonta, veroparatiisina toimiminen rehottaa. Ostaako EKP velkamaiden arvottomia velkakirjoja rahoituspohjaksi? Ihmettelen, miksi Sanna Marin ei ole kutsunut eduskuntaa keskustelemaan näistä asioista.

Sanotaan, että velka-avustukset edesauttavat Suomen vientiä. Siis otamme lainaa, annamme rahan esimerkiksi Italialle, joka näillä rahoilla (siis meidän omalla rahalla) ostaa vientituotteemme (saattaa ostaa myös muualta). Onko tässä mitään järkeä Suomen kannalta katsoen? Miten kuvitellaan Kreikan maksavan uusia lainoja, kun vanhatkin velat ovat maksamatta? Suomen osuus oli kasvanut 3,6 miljardista. VM:n mukaan velka Suomelle on kasvanut 4,6 miljardiin.

EU:n velkaantuminen ei ole ainoa menoerä, vaan kehitysapurahaa jaetaan miljoonittain eri puolille maailmaa. Varojen käyttökontrolli takkuaa, koska suomalaisten tarkkailijoiden oikeat raportit menevät aina ensiksi ko. maiden hallitusten kautta tarkoituksellisesti, sopiviksi muunneltuina Suomen viranomaisille. Toisen maailman sodan jälkeen Suomea kunnioitettiin maana, joka maksoi velkansa. Eikö tämä olisi suositeltavaa myös muille kansakunnille?

Tulevaisuudesta huolestunut:

Uusimmat

Fingerpori

comic