Mielipiteet

Suomi ei kuluta 3,8 maapalloa/vuosi

WWF laskee vuosittain, milloin maailman luonnonvarat on kulutettu kyseisen vuoden osalta, kun lasketaan koko maailman väestö ja keskimääräinen kulutus. Tämä päivä sattuu maailmanlaajuisesti yleensä elokuulle ja suurin syy siihen, että päivä liikkuu vuosittain aikaisemmaksi, tekijä on ihmisten määrän jatkuva lisääntyminen, väestönkasvu. Mitä enemmän ihmisiä, sitä suurempi on luonnonvarojen kulutus.

Tämän lisäksi lasketaan maakohtaisilla kulutuksilla, mitä tapahtuisi jos koko maailma kuluttaisi kuten jokin tietty ryhmä. On päivänselvää, että kehittyvät maat kuluttavat per henkilö vähemmän luonnonvaroja kuin teollisuusmaat, varsinkin jos teollistunut länsimaa sijaitsee pohjoisella pallonpuoliskolla ja energiaa kuluu muun muassa lämmitykseen. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, olisi vuosikulutus 3,8 maapallon luonnonvarat, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa. Jokaista suomalaista kohden maailmassa on lähes 14000 muuta ihmistä.

Tämä ei tietenkään estä ilmastohysteerikkoja syyllistämästä suomalaisia ja pelottelemalla maailmanlopulla. Lopettakaa autoilu, lämmittäminen, lihansyönti, lentäminen ja muuttakaa asumaan kylmään vajaan ja maailma pelastuu. Varsinkin lihansyönti tuntuu olevan nyt muotia kieltää tai ainakin kaikin keinon vähentää.

Nuoret lietsotaan tähän mukaan ilmastolakkoineen ja -marsseineen. He ovat suurelta osin varmasti ihan vilpittömästi ilmastonmuutoksen vastustamisessa mukana ja hyvä niin. Jos ei nuorena ole idealisti, on sydämetön. Ikä ja vastuut yleensä karistavat idealismin realismin tieltä ja jos ei, niin ainahan voi mennä mukaan vihervasemmistolaiseen puoluepolitiikkaan. Nuoriso on kuitenkin fiksua porukkaa, eikä heitä voi internetin aikakaudella ohjailla kuten joskus 80-luvulla rauhan- ja ympäristöliikkeiden varjolla. Annetaan heidän tehdä valintansa turhia ohjailematta.

Ilmastoa ja ympäristöä tulee suojella ja pitää huoli luonnon monimuotoisuudesta. Tämän voi tehdä järkivihreästi suosimalla kotimaista kulutusta ja etenkin laadukkaita ja ekologisia kotimaisia elintarvikkeita. Näin tuet työpaikkojen säilymistä kotimaan teollisuudessa ja turvaat maatalousyrittäjien elinkeinon.

Ihmetellä pitää sitäkin, että yleensä samat puolueet ja tahot, jotka ovat pahimpia ilmastomuutosterroristeja ja ratsastavat sillä pelottelulla, haluavat haalia selkeästi vähemmän kuluttavista maista väkeä tänne turmelemaan elämäntapansa ja kuluttamaan ympäristöä. Asiaan voi myös suhtautua analyyttisesti ja maltillisesti: ei tukahduteta omaa ekologista tuotantoamme liian kunnianhimoisilla ilmastotavoitteilla ja ajeta tuotantoa saastuttaviin maihin. Jos henkilötasolla haluaa vaikuttaa asiaan on tuotteiden tilaaminen maailman toiselta puolelta vähintään yhtä tehokasta kuin jättää lentämättä: rahtilaivojen päästöt ilmastoon ovat määriltään valtavia esimerkiksi autoiluun verraten.

Fingerpori

comic