Mielipiteet

Suomi on kehno yleisurheilumaa – Kysymys on ennen kaikkea tahtotilasta, joko tahdotaan mennä eteenpäin tai sitten tyydytään nykyiseen

Wilma Murto oli Tokion olympiakisoissa Suomen paras yleisurheilija viidennellä sijallaan. Kuva: DIEGO AZUBEL
Wilma Murto oli Tokion olympiakisoissa Suomen paras yleisurheilija viidennellä sijallaan. Kuva: DIEGO AZUBEL

Päättyneet Tokion olympialaiset näyttivät jälleen kerran, että Suomi on kehno yleisurheilumaa, valitettavasti. Kaukana takana ovat ne ajat, jolloin suomalaiset saavuttivat useita yleisurheilumitaleita, joista suuri osa kultaisia.

Yleisurheilussa suomalaiset saivat Tokiossa vain kolme pistesijaa. Naisten seiväshypyssä Wilma Murto oli viides, kylläkin 30 senttiä huonommalla tuloksella kuin neljänneksi sijoittunut. Miesten keihäässä, jossa on totuttu mitaliin monissa edellisissä kisoissa, jäätiin nyt viimeiselle pistesijalle eli kahdeksanneksi. Samoin kävi 3000 metrin esteissä Topi Raitaselle.

Vaikka Sara Kuivisto juoksi neljä Suomen ennätystä, ei hänelläkään ollut asiaa loppukilpailuihin. Suomen ennätyksien taso on vain niin huono kansainvälisesti, että niiden rikkominen ei vielä merkitse menestymistä maailman huippujen kanssa. Sama kohtalo oli esim. Suomen aitajuoksijoilla. Vaikka media täällä hehkutti alkukaudesta heidän tuloksiaan, totuus oli kuitenkin se, ettei heillä ollut mitään asiaa menestyä maailman parhaiden kanssa.

”Jotain tarttis’ tehdä”, kuten Manu sanoi aikoinaan. Trendi Suomessa on viimeiset vuosikymmenet ollut selvästi se, että suuntaus yksilölajeista on joukkuelajeihin. Ne kiinnostavat lapsia ja nuoria huomattavasti enemmän kuin puurtaminen jossakin yksilölajissa, kuten yleisurheilussa.

Tulokset myös näkyvät eli Suomi on menestynyt palloilulajeissa paremmin kuin koskaan aiemmin. Varsinkin jääkiekko on laji, jossa Suomi on maailman huippua, kuten myös salibandyssa, jota kuitenkin harrastetaan maailmalla varsin vähän.

Toisaalta on sanottava, että vaikka Suomi on päässyt moniin arvoturnauksiin monessa palloilulajissa viime vuosina, ei suomalaista palloilujoukkuetta näkynyt Tokion olympialaisissa ainuttakaan. Toisin oli muilla Pohjoismailla, Ruotsilla, Norjalla ja Tanskalla, joilla oli monia joukkueita eri palloilulajeissa sekä miehissä että naisissa, jotka vielä kaiken lisäksi saavuttivat useita mitaleita.

No, säkkiin ei kuitenkaan tarvitse Suomessakaan pukeutua, saati tuhkaa päälleen sirotella. Eteenpäin on kuitenkin menty, mutta paljon on vielä tehtävää, jotta saavutettaisiin edes muiden Pohjoismaiden taso. Kysymys on ennen kaikkea tahtotilasta, joko tahdotaan mennä eteenpäin tai sitten ei eli tyydytään siihen mitä on nyt. Jos tahdotaan mennä eteenpäin, se vaatii paljon enemmän satsausta huippu-urheiluun sekä taloudellisesti että valmennuksellisesti.

Ja mikä tärkeintä, kaikki on aloitettava lapsuudesta. Jo päiväkoti-ikäisten liikuntaan on panostettava huomattavasti enemmän ja jatkettava samaa suuntausta kouluikäisille. Kun liikunnan pohja on kunnossa, sieltä ne huiput sitten seuloutuvat jatkossa kisailemaan maailman huippujen kanssa.

Uusimmat

Fingerpori

comic