Mielipiteet

Suomiko ilmastonmuutoksen pysäyttäjä?

Kirjoittajan mukaan sähköautot eivät ole ratkaisu ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin. Kuva: Pekka Rautiainen
Kirjoittajan mukaan sähköautot eivät ole ratkaisu ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin. Kuva: Pekka Rautiainen

Suomi panikoi ilmastoasioissa. Maailman väkilukuhan on noin 7,6 miljardia ihmistä ja Suomen väkiluku on noin 5,5 miljoonaa ihmistä. Jos vaikka kaikki suomalaiset kuolisivat pois saastuttamasta maailmaa, sen väkiluku olisi silti noin 7,6 miljardia. Eikä kukaan huomaisi globaalisti ilmastossa pienintäkään muutosta.

Ja vaikka kaikkien Euroopan maiden autot olisivat sähköautoja, päästöt putoaisivat ainoastaan vain noin 0,4 prosenttia. Sähköauton syntinä kun on sen valmistukseen ja käyttöön liittyvät päästöt, jotka ovat suuremmat kuin tavallisen auton. Joskaan asiasta ei ostajille haluta mainita halaistua sanaa.

Asuntojen öljylämmityksen hallitus haluaa poistaa kokonaan ja takarajaksi on asetettu vuosi 2030. Näitä asuntoja on Suomessa noin 200 000, joiden pitäisi siirtyä silloin vähäpäästöisempään lämmitysmuotoon, mikä se sitten olisikaan?

Mutta älkää unta nähkö. Onko päättäjillä pienintäkään käsitystä siitä, miten kalliiksi se öljylämmityksestä siirtyminen 200 000 asunnon omistajalle tulee? Se saattaa tulla ja tulee monelle kalliimmaksi kuin asunnon arvo. Ajatus on yhtä utopistinen ja järjetön kun vuonna 2004 annettu haja-alueiden jätevesiasetus ja samaa voi odottaa öljylämmitysasiassakin.

Suomi näin vaan kiusaa kansalaisiaan aktiivisuudellaan, saavuttamatta sillä maailmanlaajuisesti yhtään mitään.

Melko hiljaa ollaan myös lentoliikenteestä, suurten päästöjen aiheuttajasta. Jo nyt kerrotaan, että lentoliikenne kaksinkertaistuu lähitulevaisuudessa. Se ei saa kaksinkertaistua, jos ilmastoa halutaan parantaa, vaan jo nyt pikemminkin puolittaa pienemmäksi, jos puhtaampaa tosissaan halutaan.

Asioiden vertailussa on hyvä muistaa, että perhe voi ajaa henkilöautolla 170 000 kilometriä, ennen kuin se on tuottanut samat päästöt kun Thaimaan-reissu lentäen.

Alkuaikoina ilmakehän saastuttajana pidettiin nautojen etupäästä syömänsä rehu, joka aiheutti röyhtäisyt ja takapäästä purkautuva metaani kaasut. Pahoja metaanipäästöjä päästelee lähes jokainen elävä olento maapallolla. Ja varmaa on, ettei ilmastoaktivikaan niistä päästöistä eroon pääse.

Uusimmat

Fingerpori

comic