Mielipiteet

Surullisen kuuluisa sote-uudistus – Suurista hallintoyksiköistä on karvaita kokemuksia

Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä on muutoksen kourissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä on muutoksen kourissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Surullisen kuuluisaa SOTE-uudistusta on väännetty suuntaan jos toiseenkin useammankin hallituksen toimesta jo lähes parikymmentä vuotta sitten PARAS-hankkeesta lähtien kuitenkaan siinä onnistumatta. Joka kerta hanke on kaatunut ”kalkkiviivoilla” päättäjien eripuraisuuteen pääsemättä koskaan maaliin asti.

Joulukuun 8. päivänä istuva hallituksemme jätti aloitteensa eduskunnalle koskien SOTE-uudistuksen niin kutsuttua hyvinvointialuemallia, jossa Helsinki on rajattu omaksi hyvinvointialueekseen muiden noudatellessa suurin piirtein aikaisemman maakuntamallin rajoja pois lukien joitakin poikkeuksia.

Suomessa on tätä nykyä yhtään kehuskelematta maailman paras sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä. Se kaiken lisäksi myös toimii verrattuna vaikkapa Ruotsin maakuntamalliin (Landstinget ), joka lienee tätä nykyä suurissa vaikeuksissa hoitaa SARS-CoV2 potilaansa kuolleisuuden ollessa jo lähempänä 10 000:tta verrattaessa Suomen reiluun 500 menehtyneeseen potilaaseen!

Mikäli hallituksen esittämä hyvinvointialuemalli saa eduskunnan parlamentaarisen hyväksynnän, tulee se välittömästi vaikuttamaan kuntien vastuiden ja kuntatalouksien merkittäviin karsintoihin, kun koko sosiaali- ja terveydenhuoltosektori siirtyy suurempien yksiköiden hallintaan elikä perustettavien hyvinvointialueiden hallintaan ja alaisuuteen, jotka saavat rahoituksensa suoraan valtion kassasta niin kauan kuin mahdollinen nk. ”hyvinvointialuevero” (lue: maakuntavero) säädetään.

Suurista hallintoyksiköistä löytyy ”pilvin pimein” karvaita kokemuksia niiden byrokraattisuudesta ja kalleudesta esimerkkinä vaikkapa Helsingissä toimiva HUS, joka on ylittänyt budjettinsa vuosi vuoden jälkeen.

Poliitikot ovat kuluttaneet ja tuhlanneet rahaa SOTE-soppaansa ainakin kymmeniä jollei jopa satoja miljoonia euroja heidän ajaessa vain omaa ja puolueensa poliittista etua kansan maksaessa ”viulut”, kuten ennenkin aina tähän päivään saakka!

Uusimmat

Fingerpori

comic