Mielipiteet

Suunniteltu sote-uudistus ei poista terveydenhuollon ongelmia – Rahaa uppoaa, mutta emme saa yhtään lääkäriä tai hoitajaa lisää

Henkilökunnan lisääminen merkitsee kasvavia kustannuksia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Henkilökunnan lisääminen merkitsee kasvavia kustannuksia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Terveydenhuollon kustannuksista valta osa aiheutuu hoitohenkilökunnasta eli lääkäreistä ja hoitajista. Terveydenhuollon ongelmat johtuvat henkilökunnan puutteesta. Lääkäripula johtuu siitä, että lääkärit eivät halua, että heitä koulutetaan lisää. Puute hoitajista taas johtuu siitä, että heidän palkkatasonsa on liian alhainen. Suunniteltu sote-uudistus ei näitä ongelmia vähennä.

Henkilökunnan lisäys merkitsee tietysti lisääntyviä kustannuksia. On arvioitu, että vähintään 50 000 asukkaan yhteisö olisi riittävän suuri rahoittamaan tarvitsemansa terveydenhoidon menot.

Järkevintä ja kustannustehokkainta olisi tietysti se, että syntyisi riittävän suuria kuntaliitoksia vastaamaan terveyden huollon menoista. Se on kuitenkin utopiaa. Kunnathan voivat kuitenkin muodostaa yhteistoiminta-alueita, joiden asukasmäärä on riittävä vastaamaan kuntien terveydenhuollosta. Jokaisen kunnan tulisi itse voida päättää, mihin alueeseen se haluaisi liittyä. Maakunnan tai läänin raja ei saisi olla tätä estämässä.

Jokaisen kunnan tulisi kuitenkin olla vastuussa kuntalaistensa lainmukaisesta terveydenhuollosta. Jokaisessa kunnassa tulisi siksi olla virkavastuulla toimiva nimetty henkilö, jonka tehtävänä on valvoa, että terveydenhuolto toimii asianmukaisesti. Nykyisin näin ei ole. Tehtävien ulkoistamisten mukana pyritään myös siirtämään niiden vastuut, vaikka se lain mukaan ei ole mahdollista.

Suunniteltu sote-uudistus aiheuttaa satojen miljoonien lisäkustannukset ilman, että saamme yhtään lääkäriä tai hoitajaa lisää. Hyvinvointialueiden valtionrahoitus suorastaan houkuttelee alueita maksimoimaan kulunsa. Hallitus on virallisesti todennut, että uudistuksen tavoitteista voidaan sopia myöhemmin. Se on kuitenkin tehtävä nyt, koska sitä on yritetty jo niin kauan. Maksaa mitä maksaa.

Maakuntahallinto on ollut Keskustan ikiaikainen tavoite. Jos sote nyt kaatuu, niin Keskusta voi unohtaa haaveensa. Jos se toteutuu, Keskusta saavuttanut kaikki hallitustavoitteensa ja voi siirtyä oppositioon kasvattamaan kannatustaan, koska hallituksessa se vain laskee.

Uusimmat

Fingerpori

comic