Mielipiteet

Tähtisairaalako uhka sairaalalle?

Olen ollut vahvasti puolustamassa Tähtisairaalan tuloa Forssankin sairaalaan. Pirkanmaalla on tehty yhteistyössä kuntien kanssa erinomaisen hyvä periaatepäätös siitä, että TAYS:in kampukselle keskitetään korkeinta osaamista vaativa erikoissairaanhoito ja muut erikoissairaanhoidon toiminnot on jaettu neljään alue- ja kaupunginsairaalaan. Näin on turvattu lähipalvelut ja seutujen elinvoima. Tämä konsepti on toiminut hyvin ja sitä vielä kehitetään erityisesti erikoislääkärien rekrytoinnin parantamiseksi.

Sama väestön tarpeista lähtevä erikoissairaanhoidon lähipalvelujen tuottamisperiaate pitää saada Kanta-Hämeenkin sairaanhoitopiirin alueelle niin Forssan kuin Riihimäenkin seudulle. Toimintakulttuurien pitää olla yhdenmukaiset Pirkanmaan kanssa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä Tähtisairaalan tulosta on tihkunut tietoja lehtien välityksellä. TIistain 3.9. lehdessä sairaanhoitopiirin johto antaa ymmärtää, että aluesairaaloista tullee terveyskeskustason toimipisteitä, jos ja kun erikoissairaanhoitoa keskitetään keskussairaalaan? Kanta-Hämeessä ensimmäisenä pitää ratkaista sairaaloiden työnjako Pirkanmaan mallin mukaisesti. Seutumme päättäjiltä vaaditaan nyt suurta viisautta puolustaa seutumme väestön erikoissairaanhoidon lähipalvelutarpeita, koska kukaan muukaan ei sitä puolestamme tee.

Ensimmäisenä tarvitaan kuntien edustajien poliittinen linjaus Hykyn hallituksessa siitä, mille perustalle yhteistyön rakennamme. Neuvottelemmeko sairaalamme erikoissairaanhoidon lähipalveluista sopimukset Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kanssa vai annammeko ehdoitta oman erikoissairaanhoitomme osaksi KHS:n piirin päätöksentekoa, jonka jälkeen emme vaikuta emmekä päätä itse enää mistään? Tähtisairaalan tuotannollinen toiminta alkaa vasta 2022. Meillä on yli 2 vuotta aikaa testata sopimuksiin perustuva esh-yhteistyö KHS:n kanssa.

KHS ja Forssan sairaala painivat samojen ongelmien kanssa: mistä saadaan osaavaa lääkärityövoimaa? Miten varmistamme erikoissairaanhoidon tarvitsemat lääkäriresurssit Kanta-Hämeen sairaaloissa? Hykyn ja KHS:n on viisasta yhdessä neuvotella tarvittavista toimista Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa lääkärityövoiman saannin turvaamisesta molemmissa sairaaloissamme.

Forssan seudulla yli 20 vuotta toiminut erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon saumaton yhteistyö on osoittautunut sekä toimivaksi, kustannustehokkaaksi että lähipalvelut asukkaille turvaavaksi. Tätä yhteistyötä ei saa purkaa

Forssan kaupungin ja seudun kuntien päättäjien tulee nyt tosissaan puolustaa seutumme asukkaiden erikoissairaanhoidon lähipalveluja Tähtisairaala-hankkeessa. Tähtisairaalaa emme tarvitse, jos sen seurauksena lähierikoissairaanhoitommekin päätöksenteko menee KHS:ään. Hyky on itsenäinen toimija. Voimme selvittää tarvittaessa mahdollisuutta kuulua Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin ja siten yliopistosairaalan alaisuuteen. Vaihtoehtoja on.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti