Mielipiteet

Taide kyllä, palkaton työ ei – Taiteilijalle työstä maksettavan palkan pitäisi olla itsestäänselvyys

Taitelija ei elä pelkällä näkyvyydellä. Kuva: Esko Tuovinen
Taitelija ei elä pelkällä näkyvyydellä. Kuva: Esko Tuovinen

Maailmaa muutetaan tottumuksiin vaikuttamalla. Hyviä tottumuksia kannattaa vahvistaa, huonoista opetella pois. Esimerkiksi polkupyörän suosiminen työmatkaliikenteessä vaikuttaa myönteisesti yksilön terveyteen. Yhteiskunnan tasolla työmatkapyöräily on taas osa fossiilisista polttoaineista irtautumista.

Lokakuun alussa käynnistynyt kampanja Reilun taiteen manifesti haastaa meitä opettelemaan pois taiteilijoiden ilmaisesta työstä, joka on edelleen valitettavan yleistä. Kulttuuritapahtumaan myyntituotteita tuova autonkuljettaja saa työstään palkkaa, samoin väliseinien pystyttäjä, kahvilan työntekijä ja tapahtumasta juttua kirjoittava toimittaja. Työtään esittelemään tilatun taiteilijan korvaus saattaa kuitenkin olla pelkkää näkyvyyttä. Hyvänä päivänä tarjotaan myös pullakahvit.

Taiteilijalle työstä maksettavan palkan pitäisi olla itsestäänselvyys. Tällä hetkellä se ei sitä ole. Taiteen ja kulttuurin barometriin vastanneista lähes tuhannesta taiteilijasta 73 prosenttia piti palkatonta työtä ongelmana.

Tähän asetelmaan on totuttu. Vanhan sanonnan mukaan tottumus on toinen luonto. Juuri tässä piilee sen voima ja kielteisten tottumusten salakavaluus: omaksuttuja toimintamalleja toistetaan niitä tiedostamatta. Muutos edellyttää kielteisten mallien näkyväksi tekemistä. Tähän Reilun taiteen manifesti pyrkii.

Epäreilun tilanteen yleinen tiedostaminen mahdollistaa muutoksen, mutta yksin se ei riitä. Parempiin käytäntöihin totutteleminen on kaikkien yhteinen asia. Taiteilijan palkaton työ loppuu, kun hänet huomioidaan budjetoinnissa, taiteilija uskaltaa pyytää korvausta ja myös taiteen kuluttajat edellyttävät hänen sellaisen saavan.

Uskomme myös positiivisten ilmiantojen voimaan. Taiteen tilaajat voivat ilmoittautua mukaan Reilun taiteen manifestiin kampanjan verkkosivuilla. Taiteen tekijät ja suuri yleisö voivat puolestaan nostaa esille niitä tahoja, jotka eivät oleta taiteilijan työskentelevän heille ilmaiseksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic