Mielipiteet

Taksilain uudistuksesta

Taksilaki kaipaa remonttia. Kuva: Tomi Vuokola - Arkisto
Taksilaki kaipaa remonttia. Kuva: Tomi Vuokola - Arkisto

Liikenneministeri Harakka esiintyi A-studiossa (21.1.) kertomassa, että tarvittavat muutokset taksilakiin tullaan valmistelemaan vielä tänä vuonna ja uusi laki saadaan voimaan vuonna 2021. Hänen mukaansa nykyinen laki ei kuitenkaan ole kokonaisuudessaan huono, tarvitaan vain “korjaussarja”. Olisi kiva tietää, mitä hyvää on nykyisessä laissa Harakan mielestä.

Olen ministerin kanssa täydellisesti eri mieltä. Nykyisessä laissa ei ole järjen hiventäkään. Laki romutti taksijärjestelmän, joka oli ehkä maailman parhain Suomen olosuhteissa. Se oli toimiva, luotettava, turvallinen ja hinnoittelukin oli maltillista. Alalla toimivat henkilöt olivat ammattitaitoisia ja osaavia. Nyt kaikki edellä luotellut asiat ovat päinvastoin.

Ei taksimatka voi olla tuote, jonka hinnasta sovitaan ja neuvotellaan vasta, kun sitä tarvitaan. On hölmöä kuvitella, että asiakas kävisi taksijonossa kysymässä kaikilta kuljettajilta, paljonko kyyti maksaa. Hinnasta pitäisi vielä käydä kauppaneuvottelu. Järjetöntä. Ei varmasti toimi. Kuten on nähty.

Matkasta tulee saada kuitti, josta ilmenee matkan pituus, kellonaika, sekä kuljettajan yhteystiedot ja auton rekisterinumero. Kahvilan pitäjä antaa asiakkaalle pyytämättä kuitin kahvikupillisen ostosta. Taksikuski kirjoittaa asiakkaan pyynnöstä matkan hinnan vaikka ruutupaperille. Miten laki voi sallia tällaisen toiminnan?

Koska mahdollinen uusi laki saadaan voimaan vasta vuoden kuluttua, olisiko mahdollista sitä ennen asetuksella säätää takseille kuitinantovelvollisuus?

 

Lue myös: Keskusta halusi takseille täysin vapaan kilpailun – Maatilan isäntä olisi voinut tilan töiltä ehtiessään ajaa omalla autollaan taksia (25.1.2020)

Uusimmat

Fingerpori

comic