Mielipiteet

Taksin tulemisesta

Vaikka Ypäjä ei Forssan yhdistykseen kuulukaan, niin uskallan silti, näin ei-ypäjäläisenä autoilijana, kommentoida Tuleeko taksi? -kirjoitusta (FL 9.2.), koska ongelmat ovat yhteiset.

Kattojärjestömme Taksiliitto ei sinänsä vastustanut markkinaehtoista liikennettä, mutta esitti liikenne- ja viestintäministeriön malliin useita korjausehdotuksia, joista läheskään kaikki eivät toteutuneet tai ovat toteutumassa vasta viiveellä.

Yksi merkittävimmistä asioista siihen, ettei takseja enää entiseen malliin ole saatavilla, oli päätös, jolla luovuttiin asemapaikoista ja päivystysvelvoitteesta. Se, ettäkö autoja ei olisi tarpeeksi, ei pidä paikkaansa. Taksien määrä alueellamme on lisääntynyt laskutavasta riippuen n. 50 %.

Tänä päivänä kukin taksi voi mennä tekemään työtään Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakuntien alueella lähes mihin tahansa ja on käynyt juuri niin kuin oletettiinkin, että autot ovat siirtyneet suurempiin keskuksiin parempien ansioiden toivossa. Osan on myös pakko siirtyä, koska tämä alue ei elätä kaikkia. Tätä siis tarkoittaa vapaa markkinatalous suhteessa tiukkaan säännellyihin markkinoihin.

Tämän lisäksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) kielsi kaikenlaisten työvuorolistojen teon kartellitoimintana kilpailevien autoilijoiden kesken. Tämä johti siihen, että koko Forssan seudulla ei ollut yhtään taksia päivystämässä ns. hiljaisina aikoina. Onneksi lain tulkintaa muutettiin sen verran, että ajovuoroista sopiminen voi olla sallittua silloin, jos yritykset voivat osoittaa, että se hyödyttää kuluttajia ja on välttämätöntä. Niinpä Forssan taksikeskuksessa laadittiin lista, johon vapaaehtoiset autoilijat voivat ilmoittautua yöpäivystäjiksi. Edelleenkään ketään ei voi ”pakottaa” tulemaan töihin eikä myöskään ketään voi kieltää ja minkäänlaisia sanktioita ei voida asettaa, jos jättää päivystyksen hoitamatta.

Euroopan eri maissa on jo pidempään ollut suuntaus, että erilaisista normeista luovutaan ja tämä taksilainkin muutos on jo pidempään ollut agendalla ministeriöissä. Kenties tähän hallitukseen saatiin toimelias ministeri, joka vei asian haluamallaan tavalla maaliin, oman puolueensa edustajienkin ihmetellessä vieressä, että mitä tapahtuu.

Lopuksi haluan ilmaista pahoitteluni niille ihmisille, jotka turhaan juhlatamineissaan ovat odottaneet taksia saapuvaksi. Näin ei saisi tapahtua mutta mikään nykyjärjestelmässä valitettavasti ei takaa sitä, etteikö näin voisi käydä jatkossakin.

Ari SaarinenForssan seudun taksit varapj.

Uusimmat

Fingerpori

comic