Mielipiteet

Taksiuudistuksesta Ilkka Konoselle

Taksi. Kuvituskuva.

Kiitos kysymyksestä. Olen tästä aiheesta viime vaalikauden mittaan kirjoittanut kolumnissani useamman kerran. Kertaus on opintojen äiti.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin johdolla valmisteltiin TAKSIUUDISTUS. Sitä markkinoitiin uudistuksena, jossa hyödynnetään nykyajan viimeisin digitekniikka palvelemaan taksinkäyttäjää. Uudistus vapautti taksiliikenteen lähes kaikesta sääntelystä. Markkinat avattiin avoimelle kilpailulle.

 

Taksiuudistus on konkreettinen esimerkki siitä, että markkinatalous toimiakseen vaatii ohjausta ja sääntelyäkin.

Takseissa pitää jatkossa olla taksamittari, muutoin osa tuloista harmaata taloutta, takseilla pitää olla taksitolppa tai -asema, pitää olla velvollisuus päivystää ja riittävä paikallistuntemus ja osaaminen kielitaito mukaan lukien.

Valitettavasti Kelan taksikyydit valmisteltiin samoin perusteiden LVM:n istuessa pöydässä. Asiakkaan mahdollisuus käyttää samaa taksia paluukyytiin suuri ja kallis virhe!

Tätä ja montaa muutakin Kela-kyytien kohtaa olen yrittänyt muuttaa istumalla pitkiä neuvotteluja Kelan johdon kanssa. Tuli selväksi, että muutokset vaativat lain muuttamisen ensin. Taksien tilausalueet ovat aivan liian suuria! Maakuntatasoa suuremmat eivät toimi. Lähipalvelut takseissakin ovat parhaiten toimivat. Kiirehdin ministeri Marinia tekemään lain korjaukset kiireesti. Ongelmat ovat tiedossa, tarvitaan vain pykälien muutokset.

Keskustan eduskuntaryhmässä vastuu uudistuksesta oli liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenillä, jotka yrittivät varmasti parhaansa. Myönnän rehellisesti uudistuksen olleen edellä kerrotuin osin suuri virhe. Hallituspuolueet yhdessä kantavat tästä vastuun. Nyt hallitusohjelman mukaan nämä em. epäkohdat tullaan korjaamaan.

Keskustan kannatuksen romahduksen yksi syy on tässä. Menetimme sekä taksien että taksin asiakkaiden luottamuksen. Olen erittäin pahoillani tästä. Markkinatalous on huono isäntä mutta hyvä renki. Nyt on nähty miten käy kun siitä tulikin isäntä!

Uusimmat

Fingerpori

comic