Mielipiteet

Talouden suhteellisuudesta

Kiertoliittymän ja patoremontin kustannukset ylittyivät pyöreästi noin 800 tuhatta euroa. Suurin piirtein saman verran tulisi maksamaan Vasemmistoliitto aloitteen mukainen 50 euron helikopteriraha jokaiselle forssalaiselle, jonka voisi käyttää forssalaisissa yrityksissä. Se helpottaisi monien arkea tiukassa tilanteessa, toisi tuloja paikallisille yrittäjille, palautuisi isolta osin veroina ja keventäisi hetkeksi muuta tuen tarvetta. 800 tuhatta lisäkustannuksina kiertoliittymän ja patoremontin alkuperäisten kustannusten päälle ei tuo mitään.

Uusi päivystyssopimus Terveystalon kanssa maksaa myös noin 800 tuhatta aiempaa enemmän. Terveydenhuoltoa sillä summalla pyöritetään noin kolme päivää. Tällaiset ovat mittasuhteet.

Koska Ilkka Joenpalo kolumnissaan (FL 21.5) ihmetteli missä Vasemmistoliiton johdonmukaisuus ja pohja järkevään talouteen on, niin se on juuri tässä: on investointeja, jotka hyödyttävät ja palautuvat. Sitten on niitä, joita on pakko tehdä. Kiertoliittymää sen enempää kuin patoremonttiakaan ei voi jättää tekemättä, kun toimeen on ryhdytty. Sen enempää vesivahinkovauriot eivät korjaannu niitä siirtämällä, mutta niistä ei edes haluta keskustella.

Joenpalo kuvaa, kuinka esitimme joustokaukalon rakentamista jäähallin remontin yhteydessä, jolloin se olisi ollut paitsi taloudellisesti järkevämpi toteuttaa myös paremmin suunniteltu. Kun se ei saanut kannatusta, kannatimme sen tekemistä rehellisesti velkarahalla, koska velalla se tehdään joka tapauksessa.

Päätös tehdä se muuhun varatuista rahoista on pelkkä silmänkääntötemppu, joka paljastuu heti kun lisätalousarviota tehdään korjausten tekemiseksi, ellei sitten jätetä korjaamatta. Kesäkuun valtuustossa tullaan esittämään Kuosikeskuksen perustamista, jonka hintalappu on 220 tuhatta. Tämä raha on tarkoitus ottaa siitä samasta “ylimääräisestä” rahasta, josta juuri päätettiin kustantaa joustokaukalo. Helppohan se nyt on, kun kerran sille tielle on jo lähdetty. Seuraavaksi haetaan lisää rahaa, kun kustannusarvio pettää. Tällaisella suunnitelmallisuudella on ollut viimeajat tapana edetä, ja siitä tämä kritiikki on peräisin.

70-luvun käytäntöjen haikailu jääköön omaan arvoonsa, sillä tässä vuoden 2020 johtoajatukseni on yhä, että Forssa tarvitsee päämäärätietoista ja suunnitelmissa pitäytyvää johtajuutta, joka osaa erottaa kriittiset asiat vähemmän kriittisistä ja toimia nopeastikin muuttuvassa maailmassa. Forssalaiset tarvitsevat hyvät ja luotettavat apu-, ja tukipalvelut henkilöresursseineen. Forssalaiset tarvitsevat työpaikkoja, joita paikallisiin pienyrityksiin myönteisesti ja tukevasti kannustaen mahdollistetaan. Yritykset tarvitsevat tasapuolista ja ennakoitavissa olevaa kohtelua kaupungilta. Yrityskehitys tekee hyvää työtä asian suhteen, mutta se ei yksin riitä. Yritykset tarvitsevat myös ostovoimaisia asiakkaita, jossa kaupungin tulee auttaa tarjoamalla kaikissa tilanteissa selkeästi ja tehokkaasti toimivat tukipalvelut, jotka eivät syrji ketään.

Täällä ei tarvita mielikuvilla maalailevaa jatkuvaa brändäilyä saati sirkushuveja. Forssan vetovoima tulee valaa todellisten, hyvin ja kestävästi järjestettyjen asioiden varaan eikä uskottelulle ja haaveilulle siitä, mitä voisi olla tai joskus on ollut.

Uusimmat

Fingerpori

comic