Mielipiteet

Taloyhtiöiden kevätkokous lähestyy

Suomalaisten suurin menoerä on asuntolaina. Myytävien asuntojen hinnat ovat laskusuunnassa ainakin pienissä kaupungeissa. Kaksion hinta Forssassakin lähestyy A-sarjan Mersun hintaa. Mersua pidetään kuin kukkaa kämmenellä. Eliittiauton hinta ei laske niin kuin asunnon.

Nykyisillään osake-asunnon pitää olla tuunattu ja sijaita torin kupeessa. Hissittömään taloon ei löydy ostajia.

Mitä sitten yhtiökokouksiin tulee, niin se jos mikä on osakkaan tärkein vaikutuskanava. Ei vaan tunnu kiinnostavan osakkaita. Ehkä kannattaisi käyttää pari tuntia vuodessa elämänsä isomman hankinnan hyväksi, ei ole suurikaan uhraus.

Taloyhtiön johto ei todellakaan pääse kokouksissa helpolla, jos hallintoon ei löydy kritisoitavaa.

Sanotaan, että ainakin viestinnän voisi hoitaa paremmin. Yksi keino on hankkia yhtiöön nettiyhteys. Hallitus tai isännöitsijä voisi sitä päivittää vaikka ilmoitustaululla.

Helsingissä tämä alkaa olla jo tapana. Asukkaat tietävät reaaliajassa, että missä mennään. Talossamme on jo WhatsApp. Sekin auttaa, vaikka onkin vasta hallituksen käytössä.

Laissa sanotaan myös, että vuokralaisilla on oikeus osallistua yhtiökokouksiin ilman valtakirjaa, jos yhtiössä on vähintään viisi huoneistoa vuokrakäytössä. Varsinkin nuorilla olisi uusia mahti-ideoita.

Kysymys kuuluu, että miten saada osakkaat ja vuokralaiset osallistumaan kokouksiin? Siellä tehdään päätökset. Pihalla huutelu on turhaa.

Voidaanko hallitukseen ottaa asiantuntijajäseniä niin kuin monessa kaupungissa jo on tapana? Tietysti heille on maksettava palkkio asiantuntijuudesta. Se olisi luokkaa 300 euroa/ vuosi hallituksen puheenjohtajille ja jäsenille 150 euroa /vuosi.

Kaupungissamme se voisi olla vähemmän.

Kaupungissamme voitaisiin myös tehdä yhteistyötä muiden taloyhtiöiden kanssa esim. katto- ja julkisivuremonttien kanssa. Isoissa kaupungeissa tämä on enemmän tapa kuin puute.

Kokemuksesta tiedän, että esim. kolmen talon julkisivusaneearus maksaa ainakin 20 % vähemmän.

Yhteistyössä on voimaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic