Mielipiteet

Taloyhtiöt yhteistyöhön saneerauksissa

Vaikka koronan takia taloyhtiöiden vuosikokoukset on siirretty pidettäviksi vasta syyskuun loppuun mennessä, niin remontteja lienee jo suunniteltu edellisissä hallituksen kokouksissa.

Näinä taloudellisesti tiukkoina aikoina kannattaisi taloyhtiöiden tehdä yhteistyötä.

Esim. julkisivusaneeraukset kannattaisi tehdä kimpassa. Jos vaikka kolmekin taloyhtiötä tekisi hanketoteutussuunnitelman ryhmätyönä ja varsinaisen työn samalla urakoitsijalla, tietäisi se parhaimmassa tapauksessa tuhansien, jopa satojen tuhansien eurojen säästöt.

Pääkaupunkiseudulla tämä on ennemmin tapa kuin puute.

Firmani teki joskus 90-luvulla Korkeavahassa Urheilukentänkadulla kolmen talon ja 244 parvekkeen täyssaneerauksen. Työ onnistui hyvin ja aikataulussa. Yksi syy lienee ollut, että kaikki tekijät olivat forssalaisia ammattilaisia. Työn laatu oli vakiota parempaa. Mahdolliset virheet voitiin todeta jo ensimmäistä taloa tehdessä. Lisäksi laatua oli helppo verrata, koska parvekkeet olivat samanlaisia.

Työmaita perustettiin vain yksi ja vain kerran. Säästöä saatiin esim. yhteistilauksista ja työmaiden sarjatuotannosta.

Laskenta oli helppoa, koska kaikki parvekkeet olivat samankokoisia. Tätä kautta urakkahinta oli halvempi kuin yksittäisissä kohteissa.

Tarjoushinta olikin pohdinnan jälkeen jopa 10% halvempi kuin yksittäiskohteissa.

Ainoa pieni haitta oli, että jouduin ajelemaan silloisesta asuinkaupungista Helsingistä kotikaupunkiin pari kertaa viikossa. Sen teki mieluusti, koska joka kerta totesin homman etenevän joutuisasti ja aikataulussa.

Työmaakokouksissa vastassa oli asiantuntevaa joukkoa. Kovia yhtiönsä puolta pitäviä luita. Isännöitsijä ja hallituksen jäsenet pistivät urakoitsijan joskus tiukille, mutta mitään tukkanuottasia ei tarvinnut pitää ja sopu löytyi nopeasti, toisin kuin Helsingissä.

Ryhmäsaneerausta voidaan tietysti tehdä vaikka taloyhtiöissä olisi eri isännöitsijä.

Olen kuullut, että ainakin yhdessä forssalaisessa kohteessa tehtiin näin kolmen talon kattosaneeraus.

Uusimmat

Fingerpori

comic