Mielipiteet

Tämä ei ole fantastista

Forssan Lehdessä on ollut viime aikoina mielenkiintoisia kirjoituksia monitoimikeskuspäätöksestä. Irene Hipp-Koskenojan kirjoitus oli erittäin ansiokas. Kirjoituksessa tuotiin hyvin esiin se, ettei Forssan rakennushistoriaa voi tuhota ihan noin vain. Ministeri Grahn-Laasosen kirjoitus oli vastuuttoman kevyt, koska ministerin ei tarvitse miettiä sitä, että oma lapsi joutuisi suurkouluun Forssassa. Minulla on kaksi päiväkoti-ikäistä lasta. Seuratessani heidän kasvamistaan en ole ollenkaan iloinen siitä, että heidät laitettaisiin päiväkoti-ikäisinä suurkouluun. Siksi olen johdonmukaisesti vastustanut monitoimikeskuksen rakentamista kaikki nämä vuodet. Pienten lasten äitinä olen miettinyt forssalaislasten tulevaisuutta.

Perustelen kielteistä kantaani vielä kerran: 1589 kuntalaisaloitteen allekirjoittanutta forssalaista vastusti koulujen yhdistämistä. Jos muutama vuosi sitten olisi peruskorjattu Tölön koulu, olisi se jo kunnossa. Konsulttipalkkioihin menneillä sadoilla tuhansilla olisi peruskorjattu kesäsiirtola ja pohtisimme nyt Kuhalan koulun peruskorjauksen hankesuunnitelmaa ja liikuntahallin rakentamista.

Ikävä kyllä monitoimikeskusta on ajettu kuin käärmettä pyssyyn. Mitään kompromisseja tai muita vaihtoehtoja ei ole haluttu kuunnella. Tällainen toiminta ei ole forssalaisten eikä varsinkaan forssalaisten lasten etu. En voi hyväksyä sitä, että lähikouluperiaate romutetaan monitoimikeskus rakentamalla. Koulu pitää löytyä omasta kaupunginosasta. Se on jokaisen lapsen oikeus.

Tulevaisuudessa monitoimikeskuksessa opiskelisi 700 0–18-vuotiasta lasta päiväkodeista, ala- ja yläkouluista. Se ei olisi pienten eikä suurten lasten etu. Mitä yhteistä on 0-vuotiaalla ja 16-vuotiaalla erityisoppilaalla. Eikö monitoimikeskusajattelu perustu siihen, että sinne sijoitettavat palvelut ovat yhteydessä keskenään? Eri palveluiden välillä pitää löytyä synergiaa.

Nyt kerrotaan, että keskukseen tehdään omia yksiköitä, joissa on erilliset pihat ja sisäänkäynnit. Mitä järkeä tällaisessa on? Miksi tilat pitää rakentaa monitoimikeskuksena, jos ne ovat erillisiä? Tällainen ajattelu vahvistaa vain sitä, että jokainen ryhmä tarvitsee oman erillisen paikkansa. Päiväkotilapset päiväkodin ja koululaiset koulun.

Olemme myös linjanneet olevamme järkivihreä kaupunki. Mitä järkivihreää on siinä, että 40 vuotta vanhat rakennukset laitetaan puskutraktorin alle? Typerää on lisäksi se, että monitoimikeskus sijaitsisi Yhtiönkadun ja kakkostien kulmassa, joka on liikenteeltään todella ruuhkainen.

En ymmärrä, miksi forssalaisten velkamäärä pitäisi tuplata tällä hankkeella? Jo nyt monet asiantuntijat ovat todenneet, että sote- ja maku-hankkeen jälkeen tulot riittävät, mutta erittäin suuri ongelma tulee olemaan ylivelkaantuneiden kuntien lainanhoitokyky. Kun soten myötä tulot puolittuvat, riskit kaksinkertaistuvat. Tässä tilanteessa Forssa, muuttotappiokunta, ottaa valtavan lainamäärän. Se tarkoittaa sitä, että maksaaksemme lainamme, joudumme nostamaan tuloveroprosenttia. Se vie meiltä forssalaisilta rahaa kukkaroista ja elämiseen jää entistä vähemmän euroja.

Toivon, että viisautta löytyy silloin, kun hankesuunnitelman jälkeen monitoimikeskuksen hintalapuksi tulee 30 miljoonaa. Kannattaisiko hanketta harkita vielä kerran?

Emmi Lintonen (sd.)

kaupunginvaltuuston 1.vpj


Uusimmat

Fingerpori

comic