Mielipiteet

Tammelan koulukeskuksen saneeraus on kaikilta osin edullisin – On huolestuttavaa todeta, että kunnassamme maallikkojäsenet tekevät isoja rakennusinvestointipäätöksiä

Tammelan koulukeskuksen kohtalo askarruttaa Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Tammelan koulukeskuksen kohtalo askarruttaa Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Kiitoksia Forssan Lehti kirjoituksestanne 29.5.2021 koskien koulukeskuksemme Swecon Asiantuntijapalvelut Oy:n laatimaa kuntotutkimusta. Ihmettelen, mistä johtuu että aina silloin tällöin muualle tähyilevä kunnanjohtajamme Kalle Larsson on yltiöpäisesti vastaan nykyisen yhtenäiskoulumme saneerausta. Rehti mies olisi tunnustanut, että hänen esittämänsä nykyisen koulun saneerauskustannukset olivat päätöksenteon hetkellä 2018 yli kaksinkertaiset.

Edellä olevaa virhettään hän ei korjannut, vaan toi uudet viisi miljoonaa € tukeakseen ajamaansa uuden koulun rakentamista.

Molemmissa vaihtoehdoissa rakennuksilla on perustukset, runko, julkisivut ja yläpohja vesikatto rakenteineen. Tasokas sisustus ja talotekniikka maksavat kummassakin vaihtoehdossa ihan yhtä paljon.

On tämä kuntapolitiikka melkoista sillisalaattia henkilölle, joka on tehnyt elämäntyönsä yksityisrintamalla täysin valtuuksin ja itseään vapaasti toteuttamalla, mutta tulosta tehden.

Tammelassa tässä kouluhankkeessa on menty ”pylly” edellä puuhun.

Projektille olisi pitänyt heti aluksi valita ammattitaitoinen vastuullinen vetäjä, jonka johdolla selvittää molemmille vaihtoehdoille puolueettomasti ja ennakkoluulottomasti hinta-laatu -suhde, ja sen pohjalta tehdä päätös, saneerataanko nykyinen koulu vai tehdäänkö uusi koulu.

Tutkija dosentti Satu Huuhka Tampereen yliopisto: ”Peruskorjaus oli tutkimuksen mukaan kaikissa tapauksissa ilmastoystävällisempi ja elinkaaritaloudellisempi , kuin uusi koulu (HS 9.5.2021)”.

On huolestuttavaa todeta, että kunnassamme maallikkojäsenet (lähes kaikki) tekevät isoja rakennusinvestointipäätöksiä asiantuntijalausunnoista piittaamatta ja tekninen henkilökuntamme on hiljaa.

Kouluprojektimme ei etene laadullisesti ja taloudellisesti oikein. ellei vaaleissa osaa nykyvaltuutetuista laiteta neljäksi vuodeksi jäähylle.

Terveiset O-P Jasulle, kun hän irvaili FL:n kirjoituksessaan 31.3.2020, että minun nykyisen koulun saneerauskustannukset 5-7 milj € ovat tuulesta temmattuja. Tulipa toteen näytettyä, että lukemat olivat tuolloin aivan oikeat. Näin pian, Jasu, katteettomista kirjoituksistaan jää julkisesti kiinni.

13.6.2021 on kuntamme kannalta poikkeuksellisen tärkeä päivä.

Uusimmat

Fingerpori

comic